Loading dogodki

Sv. Bernardin Sienski je ljudski pridigar 15. stoletja, ki je trikrat odklonil ponujeno škofovsko čas.

Vplival je tudi na svetost drugih. Njegov učenec je bil npr. sv. Janez Kapistran.

 

Iz življenja …

Sv. Bernardin se je rodil leta 1380 blizu Siene kot Bernardino de Albizeschi. Po smrti staršev je živel pri pobožni teti in študiral pravo na sienski univerzi. Ko je izbruhnila kuga, je nesebično pomagal bolnim in umirajočim in razdelil svoje premoženje revnim. K frančiškanom se je pridružil leta 1402 leta in leto kasneje prejel mašniško posvečenje.

Kmalu je postal priljubljen ljudski pridigar. Po zgledu sv. Frančišeka Asiškega je oznanjal ljubezen, pokoro in mir. Vplival je tudi na svetost drugih. Njegov učenec je bil npr. sv. Janez Kapistran.

Bernardin je posebno častil Ime Jezusovo, zato je z njegovim simbolom okrasil številne cerkve, javne stavbe in običajne hiše. Zaradi te pobožnosti (IHS) je imel tudi probleme. Na koncu so mu ponudili škofovska mesta v Sieni, Ferrari in v Urbinu. Bernardin se je zahvalil za izkazano čast, a želel je ostati običajni redovnik. »Običajen«? Pisal je dogmatične spise.

Umrl je 20. maja 1444, papež Nikolaj V. pa ga je samo šest let kasneje razglasil za svetega. Kajti vsi so že vedeli, da je svet.

Sv. Ignacij Lojolski je le okrog sto let po njegovi smrti izbral znak IHS, Bernardinov »grb«, za simbol jezuitskega reda.

 

Zavetnik

Sv. Bernardin je priprošnjik v različnih boleznih.

 

Upodobitve

Umetniki ga najpogosteje upodabljajo kot manjšega brata asketsko koščenega obraza. Pogosto so ob njem upodobljene tudi škofovske mitre, ki jih je zavrnil.

 

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše