Loading dogodki

Sv. Inocenc je v temnici preživel 22 let …

 

Iz življenja …

Rojstna hiša tega svetnika je bila navaden kraj molitve in zatočišče pred preganjanjem kristjanov, med drugim tudi zaradi visokega statusa njegovih staršev Kvincija in Inocencije. A na koncu sta izgubila življenje v zadnjem strašnem preganjanju kristjanov, ki ga je sprožil cesar Dioklecijan.

Inocenc je v temnici preživel 22 let, medtem ko so mu zaplenili podedovano dediščino staršev. Tamkajšnja cerkev v mestu Tortona v Padski nižini je bila pretresena do samih temeljev kot še nikoli dotlej.

Po letu 313, ko se je s cesarjem Konstantinom končalo preganjanje kristjanov, so kristjani spet dvignili glavo in dobili svojega škofa.

Inocenc je medtem odpotoval v Rim, da bi od cesarja dobil povrnjeno očetovo dediščino, ki je bila v času njegovega izgnanstva zaplenjena. Pri tem si je pridobil podporo papeža sv. Silvestra, ki ga je posvetil za diakona in pridržal pri sebi za nekaj časa ter uvajal v cerkveno delo, potem pa ga je poslal kot škofa v njegovo mesto Tortona. S tem je prišla nova pomlad za tamkajšnjo krajevno Cerkev. Sv. Inocenc je kristjane utrjeval v veri in pridobival pogane za Kristusa. Svoje podedovano premoženje je podaril škofiji in v Tortonu začel postavljati cerkve.

Umrl 17. aprila 353, po dobrih dvajsetih letih vodenja krajevne cerkve v sluhu svetosti.

 

Prevedla: dr. Brigita R. Perše