Loading dogodki

Duhovnik sv. Janez Nepomuk nosi častni naziv »mučenec spovedne molčečnosti«.

 

Iz življenja …

 

Janez se je rodil okoli leta 1350 v Pomuku (ta se je kasneje preimenoval v Nepomuk) na Češkem. Ker so ga starši izprosili od Boga, so mu dali ime Janez, podobno kakor sta Zaharija in Elizabeta poimenovala svojega od Boga izprošenega sina. Njegov oče je bil sodnik.

Po duhovniškem posvečenju leta 1380 je Janez v Padovi doktoriral iz kanonskega prava in kmalu po vrnitvi v Prago postal generalni vikar nadškofa Janeza Jenštejna.

V času češkega kralja Vaclava IV. leta 1393 so ga v Pragi prijeli, mučili, nato pa ponoči njegovo truplo vrgli s Karlovega mostu v Vltavo.

O njem obstajajo številne legende, ki kažejo, da je priljubljen svetnik med ljudmi.

Po razširjeni legendi naj bi bil Janez Nepomuk spovednik kraljice Ivane in ker ni hotel razkriti njene skrivnosti ljubosumnemu kralju, ga je ta dal umoriti. Nepomuk je tako stoletja veljal za žrtev spovedne molčečnosti.

 

Češčenje

Češčenje sv. Janeza Nepomuka se je zelo razširilo od konca 17. stoletja z namenom, da bi po eni strani izpodrinil »narodnega svetnika« Jana Husa, po drugi strani pa za spodbujanje zakramenta sv. spovedi. Za svetnika je bil razglašen leta 1729. Njegovo češčenje se je razširilo zlasti v deželah habsburške monarhije. Kipi Janeza Nepomuka krasijo nešteto mostov.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo kot duhovnika (s štolo in biretom na glavi) s križem in palmo v roki, s kazalcem na ustnicah in z vencem šestih zvezd okrog glave – te naj bi pokazale, kje v Vltavi leži njegovo truplo, da so ga lahko našli.

 

Zavetnik

Je zavetnik duhovnikov, spovednikov in spovedne molčečnosti, čolnarjev, mlinarjev; mostov; je priprošnjik proti obrekovanje in proti povodnji. Je zavetnik Češke; drugi zavetnik jezuitskega reda.

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je sv. Janezu Nepomuku posvečenih sedem cerkva in štiri kapele.

 

ŽUPNIJSKE CERKVE posvečene sv. Janezu Nepomuku:

ŽUPNIJA (škofija) NASELJE s cerkvijo
1. Nova Oselica (LJ nadškofija) Nova Oselica
2. Razkrižje (MS škofija) Razkrižje

PODRUŽNIČNE CERKVE:

1. Gornja Polskava (MB nadškofija) Bukovec
2. Hrenovice (KP škofija) Rakulik
3. Radlje ob Dravi (MB nadškofija) Št. Janž nad Radljami
4. Sromlje (CE škofija) Volčje

KAPELE:

1. Idrija (KP škofija) Idrija
2. Kapela pri Radencih (MS škofija) Hrastje Mota
3. Ljutomer (MS škofija) Mota
4. Sv. Križ nad Mariborom (MB nadškofija) Gaj nad Mariborom
5. Vrhpolje (LJ nadškofija) Zgornji Tustanj

 

Gradiva:

Sv. Janez Nepomuk (v hr.): 2:29 min

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše