Loading dogodki

Marija Goretti  sodi med najmlajše svetnike. Umrla je stara komaj dvanajst let, ko je branila svoje devištvo.

 

Iz življenja …

Marija se je rodila leta 1890 v Corinaldu blizu obale Jadranskega morja. S trebuhom za kruhom se je družina Goretti preselila v okolico mesta Nettuno, kjer je oče čez eno leto umrl za malarijo. Mati vdova je skrbela za šest otrok, od katerih je bila Marija najstarejša. Bila je globoko verna, pogosto z rožnim vencem v rokah. Ko je mama garala na polju, je Marija prevzela gospodinjska dela. Sosedje so govorili, da je »angelski otrok« in jo drugim postavljali za zgled.

Pogosto jo je nadlegoval šestnajstletni Aleksander Serenelli, sin pijanega zakupnika, pri katerem so stanovali, a Marija je pred mamo molčala, ker je ni želela obremenjevati s tem. Usodnega 5. julija 1902 jo je hotel posiliti. Ker se mu je upirala, jo je z nožem štirinajstkrat zabodel, nato pa pustil v mlaki krvi ter pobegnil. Naslednjega dne je v bolnišnici umrla. Še nezavestna je ponavljala: »Nikar, Aleksander! To je greh. Prišel boš v pekel.«

Papež Pij XII. jo je leta 1950 razglasil za svetnico. Pri tej razglasitvi je bil prisoten tudi njen morilec Aleksander, ki sprva svojega dejanja ni obžaloval. (Obsojen je bil na trideset let prisilnega dela.) Šele čez nekaj let, ko mu je Marija Goretti v prikazanju dala cvetje, se je spreobrnil in po predčasnem izpustu vstopil h kapucinom. Marijo je imenoval »moj angel varuh«.

 

Upodobitve

Sv. Marijo Goretti umetniki najpogosteje upodabljajo kot lepo deklico s cvetjem v rokah.

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je sv. Mariji Goretti posvečena župnijska cerkev v župniji Tržič – Bistrica.

 

Gradiva:

 

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše