Loading dogodki

Ob prebivanju življenjepisa svetnikov odkrijemo primere, ko je iz ene družine izšlo več svetnikov.

In danes obhajamo god enega takega svetnika. Gre za sv. Vilibalda, ki se je rodil okoli leta 700 v Angliji v verni družini, v kateri so svetništvo dosegli oče sv. Rihard, brat sv. Vunibald in sestra sv. Valburga, in sicer zaradi apostolskega dela na evropski celini v 8. stoletju. V sorodu so bil s sv. Bonifacijem (t. i. »apostolom Nemčije«).

 

Iz življenja …

Starša sta Vilibalda, svojega prvorojenca, že kot triletnega dečka zaobljubila Bogu. Tedaj je namreč hudo zbolel. Petletnega sta ga poslala v samostan Waltham, v katerem je prejel dobro izobrazbo.

Pri dvajsetih letih je skupaj z bratom in očetom poromal v Rim. Oče je med potjo umrl, Vilibald pa je po dveh letih in pol poromal v Jezusovo domovino, kjer je ostal tri leta. Velja za prvega znanega angleškega romarja v Palestino. Njegov potopis je zelo dragocen.

Nato se je vrnil v Italijo, kjer ga je sprejel papež Gregorij III., ki mu je izrazil željo sorodnika sv. Bonifacija, da bi prišel misijonarit v Nemčijo.

Leta 740 ga je sv. Bonifacij v Eichstättu posvetil v škofa. Škof je bil skoraj pol stoletja in umrl v visoki starosti, leta 787. Njegove relikvije so v Eichstättu.

 

Upodabljanje

Umetniki ga upodabljajo kot škofa, z benediktinskim pravilom, dvema puščicama.

 

Gradiva:

 

 

 

Foto: Zajem zaslona

Pripravila: dr. Brigita R. Perše