Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveta <strong>Marta</strong>: Zavetnica <em>gospodinj</em>

Sv. Marta, zavetnica gospodinj, je starejša sestra Marije in Lazarja iz Betanije, ki sta bila Jezusova prijatelja in občudovalca.

 

Iz življenja …

V Svetem pismu je sv. Marta omenjena v dveh odlomkih.

Evangelist Luka omenja, kako je Marta stregla Jezusu, ko je bil gost v njihovem domu, medtem ko se je njena sestra Marija od njega učila in tako izvolila dobri del (Lk 10,38-42). To kaže na ravnotežje med aktivnim in kontemplativnim vidikom hoje za Kristusom.

Evangelist Janez Marto omenja v zvezi z Lazarjevim vstajenjem (Jn 11,27). Pred bratovim vstajenjem je Marta v pogovoru z Jezusom na koncu odgovorila: »Da Gospod. Trdno verujem, da si ti Mesija, Božji Sin, ki prihaja na svet.

Prvi odlomek poudari Marto kot pridno in ustrežljivo gospodinjo, drugi pa njeno veliko spoštovanje do Gospoda ter njeno vero v Jezusa, ki se ji je razodel kot »vstajenje in življenje«.

Legenda pravi, da so Marto, Marijo, Lazarja in še tri druge kristjane pregnali do Sredozemskega morja. Vkrcali so jih na razpadajočo ladjo in jih brez mornarjev ter potrebnih stvari za jadranje (brez jader in vesel) porinili v morje, da bi se potopili. Toda po Božjem čudežu so se izkrcali v francoskem pristanišču Marsseil in vso obalo seznanili z Jezusovim naukom. Marta naj bi tu ustanovila samostan, v katerem je živela trideset let do svoje smrti.

Po sv. Marti se imenujejo »sestre sv. Marte«, ki so bile ustanovljene leta 1894 v Kanadi.

 

Upodobitev

 

Umetniki sv. Marto upodabljajo kot preprosto ženo z ruto in kuhalnico, šopom ključev, posodico z mazilom oz. blagoslovljeno vodo ali z zmajem.

 

Zavetnica

Sv. Marta je zavetnica gospodinj, natakaric, kuharic, delavk, peric, hotelskega osebja, kiparjev in slikarjev; priporočajo se ji v smrtni uri.

 

Cerkve v Sloveniji

Sv. Marti je posvečena samostanska kapela kapucinov v Kopru.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše