Loading dogodki

Spovednica sv. Mihaela Svetniškega je bila stalno oblegana.

 

Iz življenja …

Sv. Mihael Svetniški se je rodil leta 1591 v Vichu blizu Barcelone, natančneje v Kataloniji. Starša sta mu kmalu umrla, tako da je pri enajstih letih bil že sirota.

Zelo mlad komaj dvanajstleten je stopil v red trinitarcev v Barceloni, pri sedemnajstih pa je prestopil k bolj strogim bosonogim trinitarcem v Pamploni, ki so še posebej poudarjali spokornost in duhovne vaje.

Navdušeno je zaživel svoj redovniški poklic, Gospod pa ga je obdaril s številnimi mističnimi darovi. Imel je  dar zamaknjenja, zaradi katerega so mu pravili tudi Zamaknjenec.

Po končanem študiju v Sevili in v Salamanki je bil posvečen v duhovnika. Goreče se je predal apostolatu in mnogi so ga poiskali, ko so potrebovali nasvetov v življenjskih težavah in se mu dali voditi. Med njimi tudi španski kralj Filip III. Z njim se je posvetoval v mnogih duhovnih zadevah. Bi je človek molitve, moder svetovalec in zelo iskan spovednik. Zato je bila njegova spovednica vedno oblegana.

Umrl je 10. aprila 1625, star komaj 33 let.

Za seboj je pustil razpravo O miru duše, ki je bila mnogim navdih za bolj goreče duhovno življenje.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo v redovniški obleki – v belem habitu z rdečim križem na prsih in z rjavim ogrinjalom, – kako zamaknjen kleči pred oltarjem, na katerem je izpostavljeno Najsvetejše.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše