Molitveno bogoslužje za ponedeljek, 6. april

Objavljeno: 06. 04. 2020

|

<strong>Molitveno bogoslužje</strong> za <em>ponedeljek, 6. april</em>

Molitev lahko oblikujete po svoji lastni presoji ali izberete samo nekatere dele označene s sivimi naslovi (zahvale, berilo, prošnje…).

Pred začetkom molitve se dogovorite, kdo bo voditelj, kdo bodo bralci.

Za branje lahko uporabite tablico, ali pa si en izvod natisnete.

Uredite si prostor za molitev (prtiček, sveča, križ, druge svete podobe …) in se usedete v krog.

 

UVOD

Znamenje križa

 

Voditelj: Nebeški Oče, v Svetem Duhu se pripravljamo na vstop v velikonočno skrivnost smrti in vstajenja tvojega Sina. Skupaj z Njim se želimo darovati za vse naše bližnje. Naj nas pri tem krepi tvoja navzočnost. Prosimo te za dar Svetega Duha, ki naj nam odkriva tvoje obličje, ko se srečujemo s teboj v molitvi.

Voditelj in vsi: Pridi Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni. Pošlji svojega duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje.

Vsi: Amen.

 

KESANJE

Voditelj: O Bog, tvoj Sin je na križu opral našo vest vseh naših grehov pred teboj. Želimo se poboljšati in bolj iskreno ljubiti drug drugega. Prosimo, odpusti nam naše grehe, ki jih iskreno priznavamo.

Voditelj povabi: Pomisli na svoje grehe in jih obžaluj. Zdaj je tudi čas, da se drug drugemu opravičimo.

Vsi: Moj Bog, žal mi je, da sem grešil in žalil tebe, ki si moj najboljši Oče. Trdno sklenem, da se bom poboljšal. Pomagaj mi s svojo milostjo. Amen.

 

BERILO

Bralec: Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 42,1-7)

To govori Gospod: Glej, moj služabnik, ki ga podpiram, moj izvoljeni, nad katerim imam veselje. Dal sem nanj svojega duha, da bo oznanil narodom pravico. Ne bo vpil, ne bo hrupa delal, ne bo dal slišati svojega glasu po ulicah. Nalomljenega trsta ne bo zlomil in tlečega stenja ne bo pogasil: po resnici bo pravico oznanjal. Ne bo opešal, ne podlegel, dokler ne utrdi na zemlji pravice, ker otoki čakajo njegove postave.

Tako pravi Bog, Gospod, ki je ustvaril nebo in ga razpel, ki je razprostrl zemljo z njenim rastlinstvom, dal dihanje ljudstvu na njej in duha bodečim po njej: Jaz, Gospod, sem te poklical v pravičnosti, prijel sem te za roko in te čuval, dal sem te v zavezo ljudstvu in v luč narodom, da odpreš slepe oči, da pripelješ jetnike iz zapora, iz ječe tiste, ki sedijo v temi.

Poslušali smo Božjo besedo.

Vsi: Bogu hvala.

  

PSALM

Bralec: Gospod je moja luč in moja rešitev. (Ps 27,1.2.3.13-14)

Vsi (odpev): Gospod je moja luč in moja rešitev.

 

Bralec:

Gospod je moja luč in moja rešitev,

koga bi se bal?

Gospod je varuh mojega življenja,

pred kom bi trepetal? Odpev.

Bralec:

Ko me zlobneži napadajo,

da bi žrli moje meso,

moji sovražniki in moji nasprotniki,

se spotaknejo in padejo. Odpev.

Bralec:

Če se vojska utabori proti meni,

se moje srce ne bo balo;

če se vname boj zoper mene,

jaz bom zaupal. Odpev.

Bralec:

Verujem, da bom užival Gospodove dobrote

v deželi živih.

Upaj v Gospoda, bodi pogumen,

naj se ti okrepi srce, upaj v Gospoda! Odpev.

 

EVANGELIJ

Bralec: Pozdravljen, naš Kralj, ti edini si se usmilil naših grehov.

Voditelj: Iz evangelija po Janezu (Jn 12,1-11)

Šest dni pred veliko nočjo je prišel Jezus v Betanijo, kjer je bival Lazar, ki ga je Jezus obudil od mrtvih. Napravili so mu tam gostijo in Marta je stregla, Lazar pa je bil eden izmed tistih, ki so bili z njim pri mizi. Marija je vzela funt dragocenega olja iz pristne narde in je mazilila Jezusu noge ter mu jih brisala s svojimi lasmi, in hiša se je napolnila z vonjem olja. Rekel je tedaj eden izmed njegovih učencev, Juda Iškarijot, ki ga je pozneje izdal: »Zakaj se to olje ni prodalo za tristo denarjev in razdalo ubogim?« Tega pa ni rekel, kakor da bi ga skrbeli ubogi, ampak ker je bil tat in je imel denarnico ter je izmikal, kar se je vanjo devalo. Jezus je rekel: »Pusti jo, prihranila ga je za moj pogrebni dan. Uboge imate namreč vedno med seboj, mene pa nimate vedno.«

Velika množica Judov je zvedela, da je tam, in prišli so ne le zaradi Jezusa, marveč da bi videli tudi Lazarja, ki ga je bil obudil od mrtvih. Sklenili pa so veliki duhovniki umoriti tudi Lazarja, ker je mnogo Judov zaradi njega odhajalo in verovalo v Jezusa.

To je Kristusov evangelij.

Vsi: Hvala tebi, Kristus.

 

ODZIVI NA BOŽJO BESEDO

Voditelj: V tišini premišljujmo, kaj hoče Gospod povedati vsakemu od nas. Lahko kdo pove tudi naglas.

 

RAZMIŠLJANJE O BOŽJI BESEDI

Voditelj: Prizor intime med prijatelji. Lazar, Marija, Marta in Jezus. Srca so ganjena ob slovesu. Marija ve, da jih Jezus zapušča. Gospod se nahaja skoraj v družinskem krogu, obdan s srci, ki ga ljubijo. Vsi vedo, da je zanj že izdan ukaz, naj ga vsak, ki ga bo videl, naznani, da ga bodo prijeli. Jezus ve in pove, da se bliža dan Njegovega odhoda.

V tej zaupnosti pa je tudi gniloba. Juda ne prenese intime in čustev. Ta prisrčnost v njem prebudi odpor. Bližina src povzroči še večje zavračanje Jezusa. Prav tako Judu ne ustreza podoba Mesija, ki trpi. Bliže mu je tak, ki vlada in kraljuje. Jezusov načrt, ki vključuje daritev življenja in vstajenje mu ni blizu. Bolj ko se Jezusova zgodba bliža vrhuncu, bolj se posvetna logika navezanosti na denar oddaljuje Božji logiki darovanja. V njo pa ne more vstopiti nihče, ki Jezusa iskreno ne vzljubi. Za to pa je potrebna intima. Le kdor je blizu v srcu, je pripravljen za ljubljeno osebo tudi trpeti.

Vstopili smo v preddverje velike noči. V Božji besedi in molitvi opazujmo Jezusa. Glejmo ga, kdo je, kako ravna in kakšen odnos ima do nas. Vzemimo si časa v tišini. Odložimo pretirano navlako posvetnih skrbi. Edino, kar bo zares ostalo je Gospodova ljubezen. Občudujmo jo v tem svetem času.

 

ZAHVALE

Voditelj povabi: Hvaležni za Božje darove, izrecimo svoje zahvale.

Voditelj: Naš nebeški Oče, sprejmi vse te zahvale po Kristusu, našem Gospodu.

Vsi: Amen.

 

PROŠNJE

Voditelj povabi: Gospod ne bo opešal in ne podlegel, dokler ne utrdi na zemlji pravice. Tudi mi pri tem sodelujmo in v Njegovem imenu Bogu izrecimo svoje prošnje.

Voditelj (na koncu): Oče naš, ki si v nebesih, …

 

IZROČITEV GOSPODU

Voditelj povabi: Jezus nam je podaril samega sebe v evharistiji. Vse te naše prošnje in zahvale pridružujemo svetim mašam, ki se darujejo po svetu. Mi pa recimo Jezusu, da mu pripadamo in On nam bo dal Svetega Duha, da bo prebival v nas.

Po vsakem vzkliku recimo: »Jezus, tebi pripadam.«

Voditelj: Gospod Jezus, v svoje sveto telo si sprejel tudi mene. Hvaležen sem za tvojo združitev z menoj in ti kličem:

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, ti trpiš, ko je meni hudo in se veseliš, ko se jaz veselim. Za to sem hvaležen in ti kličem:

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, ker si združen z menoj, si trpel tudi takrat, ko so Boga žalili moji grehi. Na tvojo ljubezen odgovarjam in ti kličem:

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, ti želiš živeti v meni in z mojimi rokami opravljati dobra dela in s tem slaviti nebeškega Očeta.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

 

Voditelj: Gospod Jezus, z mojim srcem hočeš ljubiti Boga in vse moje bližnje. Podarjam ti svoje srce, da se v meni popolnoma uresniči tvoja volja.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

 

Voditelj povabi in vsi molijo: Jezus tebi živim. Jezus tebi umrjem. Jezus, tvoj sem živ in mrtev. Amen.

 

SKLEPNA MOLITEV

Voditelj:

Molimo.

Vsemogočni Bog,

v svoji slabosti omagujemo.

Naj nas poživlja trpljenje Kristusa, tvojega Sina,

ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj.

Voditelj: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Vsi: Amen.

 


Pripravil: Gregor Bregar

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.