Silvestrovo in novo leto: Kaj ima to s Cerkvijo?

Objavljeno: 30. 12. 2020

|

Kategorije: Vera

<strong>Silvestrovo</strong> in <strong>novo leto</strong>: Kaj ima to <em>s Cerkvijo</em>?

Večina ljudi vsako leto praznuje silvestrovo (predvečer novega leta) in novo leto.

Toda ali veste, zakaj ta dva dneva praznujemo tudi v Cerkvi?

 

 

Izvor in pomen

Silvestrovo

Silvestrovo je poimenovano po sv. papežu Silvestru, ki je umrl 31. decembra 335, in ki goduje zadnjega dne v letu. Po starem izročilu je ta papež bolnega rimskega cesarja Konstantina Velikega krstil in s tem ozdravil gobavosti. Omeniti velja, da se v Katoliški cerkvi ta dan praznuje kot zadnji dan v letu šele od 17. stoletja.

 

Novo leto

1. januarja je slovesen praznik Matere Božje Marije, in to od 7. stoletja. Na ta dan se še posebej spomnimo Marije kot matere Odrešenika. Leta 1967 je papež Pavel VI. novo leto razglasil za svetovni dan miru.

 

Različni novoletni običaji

 

Tradicija ognjemeta na predvečer novega leta, torej na silvestrovo 31. decembra, izvira od starih Germanov. Ti so pripravljali ognjemete kot obrambni urok, s katerim so se v novem letu zavarovali pred hudimi duhovi. Prednovoletni čas so namreč razumeli kot obdobje, v katerem je povezava med to- in onstranstvom bolj odprta. Pred morebitno zlonamernostjo duhov so se na staro leto poskušali zaščititi s hrupom, denimo tudi s streljanjem, spomnimo pa se ob tem tudi na sodobna bučna silvestrovanja na prostem.

 

Zelo razširjen običaj je silvestrovanje ali novoletna voščila, ko se zaželi »srečno in blagoslovljeno novo leto!«; v zadnjih letih vse bolj tudi silvestrski tek.

Ob voščilih je še danes pogosto prepričanje, da kar se zgodi oziroma kar počneš na novega leta dan, tega boš v izobilju deležen vse novo leto. Na svoje novoletne korake torej vsekakor velja biti pozoren.

 

Blagoslov doma

Na Slovenskem so se javna silvestrovanja pojavila šele po 1. svetovni vojni, pred tem pa je bilo silvestrovo po božiču predvsem drugi sveti večer, ki ga praznujemo še danes.

Že stara navada pri nas je torej, da na silvestrski večer v družini molimo in blagoslovimo (pokropimo in s kadilom pokadimo) svoj dom in gospodarska poslopja, nato pa veselo praznujemo novo leto v družinskem krogu.

 

 

Molimo

Gospod mojih ur in mojih let, ne prosim te, da mi daš več časa.

Prosim te za modrost, da bi vse podarjene ure prav izrabil.

Gospod, blagoslovi to leto! Amen.

 

 

Spoštovani obiskovalci tega portala, želimo Vam, da bi bili v novem letu srečni in srečo delili tudi z drugimi. Naj ima Vaše zdravje mlade!

 

Sodelavci portala

 

Pripravila: Brigita R. Perše

 

Povej naprej.