Rimski maraton in solidarnost: Pod ukrajinsko zastavo tekla Viktorija

Objavljeno: 29. 03. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Rimski maraton in solidarnost</strong>: <em>Pod ukrajinsko zastavo tekla Viktorija</em>

Rimskega maratona, ki je potekal v nedeljo, 27. marca 2022, so se udeležili tudi člani športnega kluba Vatikanska atletika (Athletica Vaticana). Poseben pozdrav jim je namenil papež Frančišek med opoldanskim nagovorom: »Letos so se na pobudo Vatikanske atletike številni športniki vključili v iniciative solidarnosti za osebe, ki v tem mestu živijo v stiski.«

Na predvečer 27. rimskega maratona je v cerkvi umetnikov na Ljudskem trgu v Rimu sveto mašo daroval nadškof Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose z državami. V ospredju je bila molitev za mir v Ukrajini ter poziv k športu kot načinu vključevanja in bratstva. Kot je dejal nadškof Gallagher, danes v Ukrajini šport ni mogoč, a mogoče je graditi mostove dialoga in miru preko športa, kar spodbuja tudi Vatikanska atletika. Šport obsega temeljne vrednote, kot so vključevanje, solidarnost in prijateljstvo, ki so v tem tragičnem zgodovinskem trenutku izjemno pomembne.

Ukrajino zastopala edina maratonka Viktoria

Svete maše se je udeležila tudi Viktorija Gudyma, ukrajinska športnica, ki je pred nekaj dnevi iz Kijeva prišla v Varšavo skupaj s svojim 10-letnim sinom Leonardom. Je edina maratonka, ki je zastopala Ukrajino. Ostalih trideset prijavljenih športnikov je zaradi vojne udeležbo moralo odpovedati, eden med njimi je tudi umrl. Viktorijo so v Rimu sprejeli vatikanski atleti in organizatorji maratona. Tekla je ovita v ukrajinsko zastavo in dosegla čas 3h 28min. »Tekla sem za svobodo in ker vojna ne sme vznemirjati naših življenj. V srcu sem nosila svoje ljudi, ki umirajo in trpijo, da ne bi umrlo naše upanje po miru in svobodi,« je dejala na cilju, medtem ko je že prej zatrjevala, da želi na maratonu pokazati »upornost svoje države, ki brani vrednote demokracije«.

Victorija, ki sedaj iz Varšave dela na daljavo za ukrajinsko podjetje za video igre, je ob koncu maše brala tudi t. i. molitev maratoncev, ki so jo leta 2017 napisali tekači Vatikanske atletike. Že nekaj let se uči italijanščine, pretekla je tudi maraton v Chicagu ter se udeležila nekaj triatlonov Ironman, saj ima poleg teka rada tudi kolesarjenje in plavanje.

V znamenju solidarnosti

Rimskega maratona se je udeležilo trideset članov Vatikanske atletike. Nekaj med njimi je spremljalo Saro Vargetto, trinajstletnico, ki se je maratona udeležila na invalidskem vozičku. Nekateri so tekli »štiri štafete solidarnosti«, poimenovane po papeževih treh okrožnicah (Fratelli tutti, Laudato si’, Lumen Fidei) ter apostolski spodbudi za mlade Christus vivit; izkupiček je namenjen vatikanskemu pediatričnemu dispanzerju Sveta Marta, ki skrbi za revne družine z otroki.

Maraton v Rimu velja za enega najpomembnejših in tudi najlepših tekaških dogodkov v Italiji, saj 42 kilometrska proga poteka mimo vseh največjih rimskih znamenitosti. Start in cilj sta bila pred Kolosejem, tekači pa so mimo bazilike in trga Svetega Petra tekli pri šestnajstem kilometru. Letos se je maratona udeležilo dvanajst tisoč tekačev, od katerih jih je bilo pet tisoč iz drugih držav, kar je po dveh letih pandemije zelo visoko število.

 


Vir: Vatican News

Foto: posnetek zaslona

Obj.: M. B.

Povej naprej.