Kako z otroki praznovati Veliki petek?

Objavljeno: 15. 04. 2022

|

Kako <em>z otroki</em> praznovati <strong>Veliki petek?</strong>

Veliki petek

Uvod

Danes je edini dan v letu, ko ni svete maše. Običajno pri obredih velikega petka premišljujemo o trpljenju našega Gospoda in o služenju občestvu. Letos to lahko storimo v krogu naše družine. Če bi radi osvežili poznavanje dogodkov Velikega četrtka, si najprej oglejte video katehezo, ki jo je pripravil župnik Mitja Markovič (dogodki Velikega petka so razloženi od 39:40 do 50:41 minute).

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliki petek.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Veliki petek je dan strogega posta.

Danes je dan tišine, še posebno med 12.00 in 15.00, ko ne gledamo televizije, poslušamo glasbe ali se glasno igramo. Ta tihi čas izkoristimo za izdelavo papirnatih obeskov, ki prikazujejo Jezusovo trpljenje: križa, žebljev, kapelj krvi, solz … Postavimo jih v molitveni kotiček poleg butarice ali oljčne vejice. Ob 15.00 se spomnimo Jezusove smrti na križu in z otroki zmolimo križev pot ali pa se pridružimo molitvi križevega pota preko Pastoralnega portala Pridi in poglej.

Lahko preberemo tudi svetopisemsko zgodbo o Jezusovem trpljenju in smrti. Ko besedilo omeni Jezusovo smrt, pred križem, ki ga imamo v stanovanju, vsi spoštljivo pokleknemo in se spomnimo Jezusove velike ljubezni do nas.

Ob 18.00 skupaj spremljamo obrede velikega petka preko Pastoralnega portala Pridi in poglej.

 

Spodbuda za pogovor

Na veliki petek je Jezus za nas umrl. Za nas je dal največ, kar je imel, svoje življenje. Tudi mi ga lahko darujemo, ko imamo druge radi. Se dovolj trudimo za to?

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, danes se spominjamo tvoje smrti. Hvala ti, da si za nas dal svoje življenje. Vemo, da si to storil, ker nas imaš rad. Tudi mi te imamo radi. Amen.

 


Pripravila: Mojca Bertoncel

Foto: Matevž Trdan

Povej naprej.