Sv. Bernard o Gospodovih prihodih: Božja beseda vas bo obiskala

Objavljeno: 29. 11. 2022

|

Kategorije: Vera

Sv. Bernard o <strong>Gospodovih prihodih</strong>: <em>Božja beseda vas bo obiskala</em>

Vemo, da Gospod pride trikrat. Njegov tretji prihod bi bil med obema drugima. Za dva že veste, za tretjega komaj. Prvič so Gospoda videli, ko se je na zemlji družil z ljudmi, ter so ga po njegovi trditvi zasovražili, ko so ga ugledali. Ob zadnjem bo vse človeštvo spoznalo svojega božjega Odrešenika. Gledali bodo vanj tisti, ki so ga prebodli. Med obema tema pa je tretji skrivnostni prihod, ko ga samo izvoljeni čutijo v sebi, on pa daje njihovim dušam zveličanje. Prvič je prišel kot slaboten človek. Zdaj prihaja z duhovno močjo. Končno bo prišel v veličastju in slavi.

Sedanji prihod je pot, ki vodi od prvega k zadnjemu. Prvič je Kristus prišel kot naš odrešenik. Na koncu nas bo obudil v življenje. Zdaj pa nam daje notranji mir in nas tolaži.

Da ne bi kdo mislil, da smo si izmislili, kar smo povedali o sedanjem prihodu, poslušajte, kaj sam govori: Če me kdo ljubi, bo spolnjeval mojo besedo. Moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu. In spet drugje: Kdor se Boga boji, bo delal dobro. Zdi se mi pa, da je še kaj več rečenega o njem, ki ljubi, ker bo držal besede. Kje jih bo neki varoval? V srcu. Saj prerok pravi: V srcu sem skril njegove besede, da se ne bi pregrešil zoper tebe.

Držal sem božjo besedo, ker so srečni tisti, ki se je drže. Beseda se spušča na dno tvoje duše. Prelevi se v čustva in ti preide v navado. Uživajte v dobrih delih in tvoja duša se bo veselila in rastla. Ne pozabi, da moraš uživati svoj kruh, da tvoje srce ne bo shujšalo in da tvoja duša dobi sočno in krepko hrano.

Če boš božjo besedo v sebi tako varoval, te bo tudi ona hranila. Po tebe bo prišel Sin z Očetom, prišel bo veliki prerok in prenovil Jeruzalem. Vse bo prenovil. To bo učinek sedanjega prihoda.

Kakor smo bili namreč podobni zemeljskemu, bomo podobni tudi nebeškemu. Kakor je stari Adam prešel v vse človeštvo in vse dobil v svojo oblast, tako bo tudi Kristus vse dobil, ker je vse ustvaril, vse odrešil in bo vse tudi proslavil.

 


Vir: Molitveno bogoslužje Cerkve, Iz govorov sv. Bernarda, opata (5. adv. pridiga, 1-3)

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.