16. oktober: Kraljica z juga

Objavljeno: 15. 10. 2023

|

16. oktober: Kraljica z juga

Ko vidimo temne oblake, ki nastajajo na obzorju, vemo, da prihaja nevihta. Videti je, da se Jezus zaveda, da se nasprotovanje njegovemu nauku grozljivo obrača. Govori o končni sodbi. Sinu človekovemu je usojeno, da postane znamenje kot Jona, ki je bil tri dni ’pokopan’ v kitu, preden ga je izvrgel na obalo, da bi dokončal svoje poslanstvo. Jezus bo pokopan v grobu smrti. Jezus poziva to generacijo, naj se spreobrne, tako kot je Jona klical Ninivljane.

Spreobrnjenje pomeni spremembo srca, da bi sprejeli besede odrešenja, ki jih oznanja Jezus. Kraljica Juga je prepotovala ogromno razdaljo, da bi prisluhnila Salomonovi modrosti, vendar Izraelci zavračajo sporočilo Jezusa, ki stoji tik ob njih. Te besede nas spodbujajo k razmišljanju o lastnem nenehnem spreobrnjenju. Ali res dovolimo, da Jezusove besede vodijo naše življenje?

Neverjetno, kdo bo priča in koga bo Bog uporabil, da bo sodil! Ljudi, ki so se odzvali Bogu in plačali ceno. Bog je glavni sodnik, toda tukaj je jasno, da bo sabski kraljici in Ninivljanom dana oblast, da obsodijo grešne po svojem pričevanju. Pa ti ljudje sploh niso Izraelci! Ninivljani so se spokorili po Jonovih grožnjah. Malo se o tem ve, toda kraljica iz Sabe se je z zlatom in dišavami lačna Boga in resnice podala na neverjetno 2200 km dolgo, nevarno pot. Koliko je to? Skoraj dvakrat toliko kot od nas do Londona! Imela je mnogo življenjskih vprašanj, morda jo je mučila zmeda in je rabila odgovore zase in za svoje kraljevanje. Plačala je ceno, da je slišala Božjo modrost, ki jo je gotovo osvobodila. Nihče prej v njenem življenju ji ni mogel odgovoriti na vprašanja tako kot Salomon.

Kdo je večji od Salomona? Jezus! Zakaj to pravi? Zato, da bi tudi mi spregledali in bili lačni resnice in plačali ceno v naši hoji z Bogom. O katerih štirih stvareh Sveto pismo govori v prid kraljici iz Jemna? 1 – priča bo pri sodbi; 2 – sama bo vključena v sodbo; 3 – sama bo primer drugim; 4 – sama je dokazala, kako vredno ji je bilo srečati Božjega moža Salomona, kaj šele Jezusa v današnjem času. Razmišljal sem: ona ni bila Judinja, toda Bog jo je uporabil.

Njeno srce ni bilo blokirano s tujimi bogovi. Imela je pravo srce pred Bogom. Božjo modrost in razodetje Boga je prejela od Salomona.

Kraljica je pustila za sabo ves luksuz in lagodno življenje kraljestva, da bi našla in slišala Božjo modrost. To je duhovna lakota kraljice. Nekateri danes se še od klopi do oltarja ne premaknejo, da bi prejeli blagoslov. Za tisti čas bo kraljica obsodila nasprotovanje in sovražen odnos do Jezusa. Govoril je modrost in resnico direktno od Boga, večjo kot Salomon, in so ga umorili. Jezus je torej največja vrednota in vreden vsakega truda.

Jezus je daleč večji od Salomona. On je takšen zaklad, da vse prodamo, kar imamo, da ga dobimo.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.