Sreda, 25. september 2024: Otresite prah

Objavljeno: 24. 09. 2024

|

Sreda, <em>25. september</em> 2024: <strong>Otresite prah</strong>

Otresite prah

Sveto mater Terezijo iz Kalkute so nekoč vprašali: »Zakaj na tvojem obrazu vedno sije nasmeh?« Svetnica jim je tiho odgovorila: »Ker moje roke brišejo veliko solz.«

Česa takega zlepa ne zaslediš v današnjih duhovnih receptih. Da bi si omogočil nasmeh na obrazu, moraš delati predvsem na sebi, se duhovno izpopolnjevati, pravijo moderni »oznanjevalci« sreče. Morda tudi kristjani k maši ali k molitvi pristopimo s tem glavnim namenom: da bi bolj izpopolnili sebe. Toda vse to lahko postane duhovna lastnina, odvečna prtljaga. Medtem pa roke, ki brišejo solze, zarišejo globlji nasmeh v gube našega obraza.

V tem smislu lahko razumemo Jezusovo naročilo apostolom: »naj razen palice ne jemljejo s seboj ni česar …« Palica je že od Mojzesa naprej znamenje, da deluje Bog, ne mi.

Škofje imajo pri oznanjevanju palico, ki jih spominja, naj ne oznanjajo sebe.

Biti duhovno izpopolnjen je zelo nevarna prtljaga. Ob njej se takoj ustrašimo zase. Ko ni duhovnega uspeha, ko mladi in otroci ne gredo po želenih poteh, ko v veri ne doživljamo več nekdanje potrditve, nas to ne zbliža z Bogom, ampak se začnemo spraševati, kaj delamo narobe. Duhovna izpopolnjenost pride potem. Ni v naši lasti niti pod našim nadzorom. Je sad!

Jezus jim v  odlomku naroči, naj ozdravljajo. In ker niso bili navezani na uspeh, so »izgnali veliko hudih duhov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravili«. Je sad rok, ki brišejo solze drugim.

Morda tudi ti danes doživljaš duhovni neuspeh. Morda ga doživljaš pri svojih domačih, morda v okolici ali pa kar pri sebi. Zato ne pozabi na Jezusovo naročilo: Ko doživite neuspeh, pojdite od tam in si otresite prah z nog. Ne dovoli, da te usmerja bodisi uspeh bodisi neuspeh. Naj ostane le palica.

Mati Terezija je imela na obrazu veliko gostih gub. Ne nasedaj duhovnostim, ki ti obljubljajo gladko, srečno in nasmejano kožo. Ne bodi navezan na lastno prtljago. Dovoli rajši, da Kristus uporabi tvoje roke. In ob svojem času se bo med tvoje gube zarisal globlji nasmeh.

Boga ne smemo ljudem vsiljevati. Božja ljubezen in skrb sta povabilo vsakemu izmed nas, da pustimo Bogu, da je del našega življenja. Jezusovi učenci naj gredo naprej, če niso sprejeti. Sovražnost se lahko nalepi nate kot prah na noge in zatre nadaljnjo rast.

V molitvi lahko opustimo zamero, bolečino, antipatijo. Kadar molimo, vedno obstaja bodočnost, upanje in svoboda.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.