Sreda, 2. oktober 2024: Če se ne spreobrnete

Objavljeno: 01. 10. 2024

|

Sreda, <em>2. oktober</em> 2024: <strong>Če se ne spreobrnete</strong>

Če se ne spreobrnete

Resnično, povem vam: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo!” pravi Jezus v današnjem evangeliju. Vsi kristjani bi si morali te besede vzeti k srcu. Toda kaj točno pomeni “postati kot otrok”?

Obstajajo skorajda univerzalne lastnosti, ki smo jih imeli kot otroci, nato pa so v obdobju odraščanja počasi in nevede zbledele. Seveda je popolnoma naravno (in zelo dobrodošlo), da se z odraščanjem spremeni naš način obnašanja, a obstajajo vedenja in lastnosti, ki jih tudi kot odrasli nikoli ne bi smeli izgubiti.

Na to nas lahko opomni čas, preživet z otrokom, ki lahko v nas obudi naslednje stvari:

SKRENOST

Bodite previdni, kaj boste vprašali otroka, ker vam bo podal najbolj iskren odgovor, tudi če ga morda ne boste pripravljeni slišati. Resnica včasih boli. A kako preprostejši bi bili naši odnosi brez pretvarjanja in če bi si vljudno upali reči ja oz. ne, ko bi to resnično mislili.

Otroci nam kažejo, da je iskrenost do sebe in drugih način, kako premagati hrup in zmedo ter živeti bolj pristno.

IZRAŽANJE HVALEŽNOSTI NE GLEDE NA VSE

“V vsem se zahvaljujte,” pravi sveti Pavel v prvem pismu Tesaloničanom (1 Tes 5,18). To ne velja samo v dobrih časih, ampak tudi v času epidemij, družbenih nemirov in drugih težav. Otroci so pogosto veseli brez določenega vzroka. Lahko se smejejo, skačejo in igrajo tudi takrat, ko se okoli njih dogajajo še tako zoprne stvari. Ker se znajo veseliti dobrega, se lahko osredotočijo na veselje tudi v času stisk in skrbi.

VEDOŽELJNOST

Obstaja posebna vrsta otroške radovednosti, ki bi jo odrasli morali posnemati. Otroci radi postavljajo vprašanja in nobeno vprašanje ni preveč neumno ali nepomembno. Njihova radovednost skuša odkrivati in razumeti, ne pa izkoriščati. Otrok uživa v tem, da izve kaj več.

Če bi bila radovednost odraslih bolj “zdrava”, bi znali bolj pozorno poslušati tiste, ki so drugačni od nas. Večkrat bi se upali prepustiti tudi situacijam, v katerih nam je sicer neprijetno, a bi ob tem odkrili kaj novega o sebi, drugih ljudeh in o svetu okrog nas.

Nebeško kraljestvo ni sestavljeno kot naša zemeljska kraljestva. Otrok in njegova preprostost in odkritosrčnost naj nam bosta zgled za naše življenje. V današnjem času potrebujemo še toliko bolj takšne “otroške” drže, da bomo dosegli naš cilj, ki je večno življenje.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Canva

obj.: Neža Novak

Povej naprej.