Loading dogodki

Sv. Ivana Beretta Molla je prva zdravnica, ki je bila razglašena za sveto. Umrla je teden dni po porodu …

 

Iz življenja …

Sv. Ivana se je rodila v Magenti blizu Milana v globoko verni družini 4. oktobra 1922 na praznik sv. Frančiška Asiškega, zaradi česar je njeno krstno ime Ivana Frančiška. Bila je deseta od trinajstih otrok, od katerih jih je pet kmalu umrlo, trije pa so izbrali duhovni poklic: Enriko, Jožef in Virginija. Ivanin oče je želel, da bi vsi njegovi otroci končali študij. V njenem maturantskem letu ji je 29. aprila umrla mama, 10. septembra pa oče.

Vpisala se je na študij medicine: najprej v Milanu, potem pa v Paviji. V času študija je delala z revnimi in starimi ljudmi. Po končanem študiju v Paviji je postala zdravnica. Pozneje se je specializirala za pediatrijo in delala z materami, dojenčki in starejšimi ljudmi. Bila je aktivna vernica in navdušena nad smučanjem. Vselej je bila vedrega obraza. Njen vedno odprt nasmeh, poln miru in sladkosti, je bil odsev njenega globokega veselja in miru v duši.

Resno je razmišljala, da bi se posvetila misijonskemu delu kot laikinja v Braziliji, a je pozneje spoznala, da je njena življenjska pot sv. zakon.

Leta 1954 je srečala inženirja Petra Molla, s katerim se je naslednje leto poročila. Želela sta si veliko otrok. Ivana je rodila tri otroke (Pierluigija, Mariolino, Lauro) in nadaljevala zdravniško kariero. V družini so redno molili rožni venec in brali Sveto pismo.

Ko je bila pri štiridesetih leti noseča s četrtim otrokom, so ji zdravniki med nosečnostjo diagnosticirali cisto na jajčniku in ji predlagali splav, da bi jo lahko operirali. Prof. Vitali je rekel: »Če želimo ohraniti vaše življenje, moramo prekiniti nosečnost!« Ivana je odločno odgovorila: »Profesor, tega nikakor ne dopuščam. Če morate izbirati med mojim in otrokovim življenje, ne okrevajte, izberite otroka, vztrajam. Rešite ga.« Mož Peter je bil ves čas z njo, jo tolažil in podpiral.

Na veliko soboto, 21. aprila 1962 je v bolnišnici s carskim rezom rodila zdravo deklico Ivano Emanuelo, sama pa zaradi bolezni in porodnih zapletov čez teden dni umrla.

Ta zadnji otrok je šel po materinih stopinjah in je danes tudi zdravnica.

Sv. papež Janez Pavel II. jo je leta 2004 razglasil za svetnico. Sv. Ivana je prva zdravnica, ki je bila razglašena za sveto.

 

Zavetnica

Sv. Ivana je zavetnica nosečnic, zdravnikov, prezgodaj rojenih otrok; priprošnjica proti splavu in propagator kulture življenja – zgled matere, ki se žrtvuje, da reši še nerojenega otroka.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše