Loading dogodki

Sv. Jožef Moscati je bil odličen zdravnik. Svojo zdravniško službo je jemal kot kakšno duhovniško poslanstvo.

 

Iz življenja …

Jožef Moscati se je rodil leta 1880 v Beneventu v Italiji v globoko verni družini kot sedmi od devetih otrok. Oče je bil pravnik in sodnik. Družina Moscati je bil močno povezana še z dvema svetniškima osebama: bl. Bartolom Longo (rojen 1841), ki je Giuseppeja obhajal, in s sv. Katarino Volpicelli (rojena 1839).

Jožef si je edini v družini izbral študij medicine. Leta 1903 je diplomiral in kmalu dobil službo zdravnika v neapeljski bolnišnici Gli Incurabili. Svoje delo je opravljal kot poklic in poslanstvo. Bil je tudi profesor na Medicinski fakulteti. Odpovedal se je zakonskemu življenju, da se je lahko v polnosti posvetil bolnikom in ubogim. Kmalu je zaslovel kot odličen zdravnik. Med prvo svetovno vojno je oskrbel več kot 2.500 poškodovancev.

Bil je izjemen zdravnik ter znanstvenik na eni strani, na drugi pa izjemno človeški, predan svoji poklicanosti. Evharistija je bila središče njegovega življenja. Vsako jutro je bil pri sv. maši. V bolnikih je videl Kristusa. Svojih zdravstvenih nasvetov ni omejeval zgolj na telo, ampak je skrbel tudi za dušo. Na recepte je pogosto predpisal tudi zakramente, zlasti spoved in evharistijo. Svoje študente je učil, naj ne predpisujejo le zdravil, ampak naj imajo dobre odnose z bolniki. Človeka ne zdravita kemija in besede, zdravita ga Ljubezen in dobrota. In te je bil sv. Jožef Moscati poln. Biti zdravnik je zanj pomenilo biti dober zdravnik in človek, biti človeški.

Njegova dobrota se ni ustavila pri bolnikih v bolnišnici. Ko je tam končal, je delo nadaljeval doma. Tu je bolnikom k receptu pristavil še kakšen bankovec, da so lahko svoja zdravila tudi kupili. V služenju ubogim mu je pomagala njegova sestra Nina. V svoji ambulanti je imel klobuk z napisom:

»Kdor ima, naj da, kdor nima, naj vzame«, v smislu: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.« (Mt 10,8)

Sv. Jožef Moscati je umrl 12. aprila 1927, star 46 let.

Za blaženega ga je razglasil papež Pavel VI. leta 1975, za svetnika pa sv. papež Janez Pavel II. leta 1987.

 

Gradiva:

Odlomki iz filma: https://www.youtube.com/watch?v=30TmB6Ahm5Y

 

Celoten film Ljubezen ozdravlja (ca. 3 ure): https://www.youtube.com/watch?v=kac3OHtQ6Mg

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše