Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveti <strong>Leon IX.</strong>: “<em>Dobri</em> Bruno”

Sv. papež Leonu IX. so zaradi njegove dobrodušnosti rekli “dobri Bruno”.

 

Iz življenja …

 

Sv. Leon IX. se je rodil leta 1002 v grofiji Egishein in Dagslurf v Alzaciji v Franciji. Njegovo krstno ime je bilo Bruno.

Šolal se je v Toulu (Loren). Bil je dobrodušen, zato so ga klicali »dobri Bruno«.

Kot mladega duhovnika ga je na cesarski dvor vzel cesar Konrad II.

S štiriindvajsetimi leti je postal škof v Toulu, kjer je ostal dvaindvajset let. Tu je neutrudno delal na obnovi cerkve, zlasti življenju duhovnikov.

Ko je leta 1048 umrl papež Damaz II., je cesar Henrik škofa Bruna postavil za papeža. Ta je papeštvo sprejel šele, ko so ga izvolili rimski narod in kler. Ime Leon IX. si je izbral, ker si je vzel za zgled sv. papeža Leona Velikega. Kot papež si je prizadeval vzpostaviti cerkveno disciplino, zato je odstranil tiste, ki so dosegli visoke cerkvene službe s simonijo, to je s kupovanjem cerkvenih položajev. V kardinalski zbor je imenoval najsposobnejše in Cerkvi vdane može iz vse Evrope.

Proti koncu svojega življenja se je zapletel v vojno z Normani. Ti so vdrli v papeško državo in zajeli papeža, a so ga izpustili.

V času njegovega pontifikata je leta 1054 prišlo do velikega cerkvenega razkola med vzhodno in zahodno krščansko Cerkvijo. Papež je umrl hudo bolan 19. aprila 1054 v Rimu. Po njegovi smrti, 16. julija je kardinal Humbert izobčil carigrajskega patriarha Mihaela Cerulorija.

 

Zavetnik

Papež sv. Leon IX. je zavetnik organistov in glasbenikov.

 

Upodabljanje

Umetniki ga upodabljajo kot papeža z modelom cerkve v rokah ali s knjigo, včasih tudi skupaj z gobavci.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše