Slavimo Gospoda z majhnimi otroki: Prerokba o Otrokovi Materi

Objavljeno: 03. 12. 2019

|

<em>Slavimo Gospoda</em> z majhnimi otroki: <strong>Prerokba o Otrokovi Materi</strong>

Pripomočki:

  • mizica,
  • prt vijolične barve,
  • adventni venček s štirimi svečami: če je mogoče tri vijolične in ena roza barve,
  • kipec ali slika Device Marije (upodobitev brez otroka),
  • blazina, ki jo položimo pred mizico, in na katero lahko odrasli ali otroci pokleknejo, ko želijo priti in moliti,
  • kartica z lastnoročno zapisanim besedilom prerokbe o Materi,
  • vžigalice in kajfež.

 

Ko se družina zbere v molitvenem kotičku, skupaj položite kip oz. sliko Marije v sredino venčka ali kam drugam na mizico in otroke vprašajte: »Koliko tednov se že pripravljamo na praznovanje Jezusovega rojstva?« … Prosite nekoga, naj prižge tri vijolične sveče; dve, ki smo jih prižgali prejšnji dve nedelji in še tretjo, tisto, ki je poleg druge. Zmolimo molitev:

»Jezus, ti si velik

in mi smo majhni,

pridi, ne odlašaj,

kajti potrebujemo te.«

 

»Sedaj že vemo, kdo je prerok Izaija. Je Božji prijatelj, kateremu je Bog razodel nekatere svoje skrivnosti. Katere? … O luči, ki jo je zagledalo ljudstvo, o otrokovih imenih. … Danes bomo spoznali naslednjo skrivnost.«

Pripravimo se na poslušanje Božje besede: »Naše noge so na tleh, naša ušesa so pripravljena za poslušanje Božje besede.« Prižgemo svečko, nato pa preberemo svetopisemsko besedilo:

 

Glej mladenka bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel.« (Iz 7,14)

 

Otroke povprašamo: »Kdo bi bila lahko ta mladenka, o kateri govori Izaija? … Da, to je Devica Marija, Jezusova mama. Prerok pravi, da mu bo tudi ona dala ime. Spoznali smo že nekaj drugih imen, ki jih je Jezusu dal prerok Izaija. … Danes nam pove novo ime: Emanuel, in pravi, da Emanuel pomeni: ›z nami je Bog‹. Mariji ali Jezusu − Emanuelu, lahko sedaj kaj povemo.«

Vzemite si nekaj trenutkov za molitev v tišini. Lahko tudi zapojete pesmi Jezusu in Mariji. Kartico z zapisano prerokbo položimo v molitveni kotiček. Otroke povabimo, da lahko pridejo v molitveni kotiček kadarkoli želijo, vsak dan v tednu in »preberejo« prerokbo oz. Božjo skrivnost ali pa Bogu povedo to, kar nosijo v svojem srcu. Lahko nas tudi prosijo, da jim prižgemo tri adventne sveče, glede na adventni teden, ki ga obhajamo.

 

Povzeto po knjižici Z majhnimi otroki slavimo Boga ob velikih cerkvenih praznikih (N. R. Bonilla Paris, C. P. Lopez Ramirez, Let us celebrate God with little children. Main liturgical feasts lived in family), ki je namenjena staršem in katehetom, ki želijo otroke versko vzgajati s pomočjo kateheze Dobrega pastirja.

Foto: župnija Koseze

Prevedla in uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.