Izšla knjiga spominov Navarre-Vallsa: Moja leta z Janezom Pavlom II.

Objavljeno: 19. 05. 2023

|

Kategorije: Zanimivosti

Izšla <strong>knjiga spominov</strong> Navarre-Vallsa: <em>Moja leta z Janezom Pavlom II.</em>

Posmrtno je izšla knjiga spominov Joaquína Navarre-Vallsa, več kot dvajsetletnega direktorja tiskovnega urada Svetega sedeža, ki s še ne objavljenimi anekdotami in zgodbami osvetljuje človeško plat poljskega papeža Janeza Pavla II.

Gre za zbirko »osebnih zapisov« Joaquína Navarre-Vallsa, ki jih je pod vodstvom Diega Contrerasa uredila skupina profesorjev s Fakultete za komunikacijo Papeške univerze Svetega križa. Skoraj 600 strani obsežna knjiga ima naslov »Moja leta z Janezom Pavlom II.«. Sam Navarro-Valls je izrazil željo, da naj spomini, »če bi koga zanimali«, izidejo po njegovi smrti, ki je nastopila julija leta 2017.

Kljub obsežnosti knjige je branje tekoče in zanimivo. Navarro-Valls, ki je bil pred prihodom v Vatikan leta 1984 ugleden novinar španskega dnevnika ABC, piše jasno in prepričljivo ter nam poleg papeža spregovori tudi o nekaterih pomembnejših osebnostih Cerkve po koncilu, od matere Terezije do Ratzingerja, od Casarolija do Taurana. Nič manj zanimivi niso razmisleki o velikih zgodovinskih osebnostih, ki jih je Navarro-Valls srečal v letih svojega službovanja, od Reagana do Gorbačova, od Havla do Fidela Castra, zaradi česar je knjiga zanimiva tudi z zgodovinskega vidika.

Že na prvih straneh preseneti tesen odnos z Janezom Pavlom II. in njegovimi sodelavci, ki se je sčasoma utrdil s številnimi srečanji. Priznava, da je bil privilegiran, ker je lahko delal neposredno s papežem, še bolj pa zato, ker je lahko videl »svetega človeka od blizu«.

In ravno pričevanje o svetosti Janeza Pavla II. je vodilna nit celotne knjige spominov. Navarro-Valls z občudovanjem in ganjenostjo izpostavlja, da je Janez Pavel II. vsako malo ali veliko situacijo v svojem osebnem življenju ter vsako odločitev svoje petrinske službe zaupal Gospodu s popolnim zaupanjem in predanostjo. Papež nikoli ni izgubil miru ali celo dobre volje, kar je še ena od njegovih lastnosti, ki se v teh spominih pokaže v vsej svoji razsežnosti. Seveda pa ni bil neobčutljiv za dogajanja, kar se kaže v nemiru, ki ga občuti zlasti zaradi številnih vojn, ki izbruhnejo med njegovim dolgim pontifikatom in ki jih Janez Pavel II. poskuša na vsak način končati, tudi s pobudami, ki jih ne odobravajo vedno vsi. Poglavje zase so strani, posvečene bolezni Karola Wojtyle.

Knjiga pa predstavlja tudi dragocen »priročnik institucionalnega komuniciranja«. Navarro-Valls namreč zapiše svoja razmišljanja o tem, kaj bi bilo po njegovem mnenju treba izboljšati pri vatikanskem komuniciranju, in se včasih pritožuje nad birokratizacijo, ki mu ne omogoča, da bi obveščal, kot bi si to želel. Piše tudi o nastanku spletne strani vatican.va. Pobudo je v celoti podprl Janez Pavel II., vendar pa je vsi v rimski kuriji niso razumeli in so jo zato sprejeli z ravnodušnostjo. Presenetljivi so tudi zapisi, v katerih vatikanski tiskovni predstavnik priznava svoje napake. »Preveč in slabo sem govoril,« je zapisal ob neki priložnosti, kar je znak ponižnosti in zavedanja o veliki odgovornosti, ki jo je imel. Navarro-Valls je dobro razumel potrebe svojih novinarskih kolegov, saj je bil eden izmed njih. Večkrat je poudaril, da je treba biti vedno na voljo za pojasnjevanje, kaj se dogaja, se ne bati komunicirati tudi v neprijetnih situacijah in gojiti prisrčne odnose z novinarji, ki presegajo zgolj profesionalni odnos.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.