Loading dogodki

Tega preprostega kmečkega dekleta sprva ni želela sprejeti nobena redovna skupnost. Kasneje je ustanovila svojo.

Redovniško ime Frančiška Ksaverija je dobila zaradi velikega spoštovanja sv. Frančiška Ksaverija, zavetnika misijonarjev.

V Italiji in Ameriki je danes češčena kot »mati izseljencev«.

Iz življenja …

Sv. Frančiška Cabrini se je rodila 15. julija 1850 kot trinajsti otrok v pobožni kmečki družini v Santangelu blizu Milana. Kot sedemletna deklica je pri sv. birmi v sebi začutila redovniški misijonski poklic, a tedaj v Italiji še ni bilo nobene ženske misijonske kongregacije, zaradi krhkega zdravja pa je tudi drugi obstoječi redovi niso sprejeli.

Že se je vdala v usodo, da bo vse življenje učiteljica, ko so jo sprejeli v red sester Previdnosti v Codognu. Po razpadu tega reda leta 1880 je ustanovila red Misijonark presvetega Srca Jezusovega, ki ga je vodila kot predstojnica. Redovniško ime Frančiška Ksaverija je sprejela zaradi češčenja sv. Frančiška Ksaverija (god 3. december), ki je zavetnik misijonarjev. Na papeževo priporočilo je devetintridesetletna odpotovala v Ameriko (tu je bilo veliko italijanskih izseljencev), in ne na Kitajsko, kot je sprva načrtovala.

Po večjih mestih ZDA in Latinske Amerike je začela odpirati samostane, šole, sirotišnice, bolnišnice in veliko pomagala tudi svojim italijanskim rojakom. Tridesetkrat se je prepeljala čez Atlantik in vsakič, ko se je iz Italije vračala v Ameriko, je peljala s seboj večjo skupino sester. V Ameriko je pripeljala na tisoče sester redovnic. »Delajmo, delajmo,« jim je zmerom govorila, »spočile se bomo že v večnosti.« Delala je tudi dvajset ur dnevno. Vse je organizirala in vodila iz matične hiše v Chicagu.

Njeno srce je našlo večni počitek 22. decembra 1917, v 67 letu starosti. V svojem življenju je ustanovila prav toliko (67) redovnih hiš, v katerih je bilo prek 1500 redovnic, ki so oskrbovale okrog 5000 sirot in več kot 100.000 bolnikov.

Leta 1946 je bila razglašena za svetnico.

Zavetnica

Je zavetnica izseljencev. V Italiji in Ameriki jo poznajo kot »mati izseljencev«.

Gradiva:

Drugi svetniki dneva:

  • Tomaž Holland, duhovnik, redovnik, mučenec

Pripravila: dr. Brigita R. Perše