Loading dogodki

V letu (1521), ko se je rodil Peter Kanizij, so Martina Lutra izobčili iz Katoliške Cerkve, sv. Ignaciju Lojolskemu pa je topovska krogla razmesarila nogo, in mu s tem temeljito spremenila življenjsko pot … Vsi trije so odigrali pomembno vlogo v 16. stoletju, seveda vsak na svoj način!

Poglejmo, kako jo je odigral Peter Kanizij, ki velja za “drugega apostola Nemčije” ter “cerkvenega učitelja”.

 

Iz življenja …

Peter Kanizij se je rodil 8. maja 1521 na Holandskem (v Nimwegnu) v premožni in ugledni družini. Njegov oče je bil kar osemkrat izvoljen za mestnega župana. Velik vpliv na Petrovo vero je imela mati, ki mu je sicer zgodaj umrla. Še na smrtni postelji je rotila moža, da ne bi sprejel luteranske vere, ki se je začela tedaj širiti.

Peter je bil zelo nadarjen in učen mož. Po študiju državnega prava in bogoslovja v Kölnu je pri dvaindvajsetih letih vstopil k jezuitom, in to kljub nasprotovanju očeta, ki ga je želel poročiti. Čeprav je bil Peter še mlad, je v cerkvenih krogih užival velik ugled. Bil je svetovalec katoliških knezov in pomočnik škofov.

Študiral je na raznih evropskih univerzah, dokler ga ni sam ustanovitelj jezuitov – sv. Ignacij Lojolski – leta 1547 poklical v Rim. Po duhovnih vajah ga je Ignacij poslal apostolsko delovati v Nemčijo. To nalogo je opravil tako odlično, da ga je papež Leon XIII. imenoval za »drugega apostola Nemčije«. Torej takoj za sv. Bonifacijem, ki je prvi apostol Nemčije, s tem ko je pokristjanil germanska ljudstva. Poleg tega je Peter Kanizij tudi “cerkveni učitelj”.

S čim si je Peter Kanizij prislužil vse te častne nazive?

V Nemčiji je pol stoletja neutrudno spovedoval, pridigal, poučeval katekizem … Poleg tega je veliko pisal. Ohranjenih je več kot 12.000 velikih pol njegovih pridig. Pri nas je predvsem poznan po svojem trojnem katekizmu, to so knjižice, v katerih je na razumljiv način povzet katoliški verski nauk v obliki vprašanj in odgovorov. Kljub svoji učenosti in ugledu je bil torej Kanizij človek za vse stanove. Tako mu je v času reformacije uspelo z neumornim delom ohraniti del že »pokristjanjenega« ljudstva znotraj Katoliške Cerkve. Sam je nekajkrat tudi nastopal na Tridentinskem koncilu. Kljub vsemu temu pa je bil zelo dobrohoten in ponižen. Ko ni mogel več pisati, je pometal samostanske hodnike ali pa v kuhinji pomival posodo … Umrl je 21. decembra 1597 v Fribourgu v Švici.

 

Upodobitve

Umetniki sv. Petra Kanizija najpogosteje upodabljajo kot jezuita z lobanjo, križem, katekizmom in peresom. Pogosto ga vidimo tudi, kako sede razlaga otrokom katekizem.

 

Zavetnik

Sv. Peter Kanizij je zavetnik Nemčije, katoliških časnikarjev, piscev katekizma.

 

Gradiva:

 

Drugi svetniki dneva:

  • bl. Anton Durcovini, škof, mučenec
  • sv. Mihej, prerok

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše