Loading dogodki

Sv. Alfonz Marija Ligvorij je zavetnik spovednikov in moralnih teologov.

Je avtor besedila in glasbe ene najbolj priljubljenih italijanskih božičnih pesmi Tu scendi dalle stelle (izvaja Bocceli), Tu scendi dalle stelle (izvaja Pavarotti).

 

Iz življenja …

Rodil se je leta 1696 blizu Neaplja kot najstarejši od osmih otrok bogate plemiške družine. Bil je zelo nadarjen otrok: oboževal je glasbo, poezijo in slikanje.

Pri sedemnajstih letih je doktoriral iz prava in začel uspešno pravno kariero. Z odvetništvom se je ukvarjal vse do svojega tridesetega leta. Tedaj je izgubil eno zelo pomembno pravdo, in sicer zaradi podkupljivosti in krivičnosti sodne dvorane, kar ga je močno prizadelo. Po verskem razmisleku se je proti očetovi volji odločil, da postane duhovnik in začel študirati teologijo.

Postal je zelo goreč škofijski duhovnik v Neaplju. Še zlasti se je posvečal revnim. Za oznanjevanje evangelija preprostemu ljudstvu je ustanovil red presvetega Odrešenika, redovniki pa so se po Odrešeniku imenoval redemptoristi (Odrešenik = lat. Redemptor). Posvečali so se ljudskim misijonom. Sv. Alfonz je sestavil več pastoralnih priročnikov, katekizmov in knjig.

Leta 1762 je postal škof v mestu Santa Aga pri Neaplju. Ljudje so svojega škofa sv. Alfonza imenovali »oče revnih«. Kar trinajst let je potreboval, da je duhovno obnovil to zanemarjeno škofijo, potem pa se je zaradi bolezni upokojil in se posvetil predvsem moralni teologiji in duhovnosti.

Za njim so ostala številna dragocena dela, nekatera so prevedena tudi v slovenščino.

Umrl je leta 1787, star 91 let.

 

Upodobitve

Obstoji njegov avtentični portret in posmrtna maska. Umetniki ga najpogosteje upodabljajo v črni obleki redemtoristov, z misijonskim križem, rožnim vencem ali peresom v roki.

 

Zavetnik

Cerkev ga je razglasila za cerkvenega učitelja ter za zavetnika spovednikov in moralnih teologov.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše