Loading dogodki

Zanimiva je povezava med današnjim godovljakom sv. Dominikom iz Silosa in sv. Dominikom, ustanoviteljem dominikancev.

Sto let je razlike od smrti sv. Dominika iz Silosa in prerokbo, ki jo je dal materi drugega sv. Dominika.

 

Iz življenja …

Sv. Dominik iz Silosa se je rodil okoli leta 1000 v Španiji (vas Canas) v kmečki družini. Že kot otrok je med pašo očetove črede vzljubil samoto in se odločil za tamkajšnji benediktinski samostan Sv. Milana iz Cogolle, v katerem je dobrih deset let kasneje postal prior. Zaradi spora s tamkajšnjim kraljem glede premoženja, je bil še z dvema redovnikoma izgnan v Kastilijo.

Tu mu je kralj Ferdinand I. zaupal upravljanje propadajočega samostana Sv. Sebastijana v Silosu blizu Burgosa, katerega opat je postal leta 1041. Dominik je v kratkem času to opatijo privedel do polnega razcveta. Dotok menihov je bil iz leta v leto večji. Postala je pomembno versko in kulturno središče, s slavnim skriptorijem in knjižnico. Križni hodnik, ki ga je naročil, je danes ena od pomembnejših znamenitosti Španije.

Delal je tudi čudeže. Vse to je pritegnilo številne romarje, ki jih res ni bilo malo, saj se je samostan nahajal na romarski poti v Santiago. Sv. Dominik je tu umrl 20. decembra 1073, po več kot tridesetih letih delovanja. Za svetnika je bil razglašen takoj po smrti.

Približno 100 let po smrti sv. Dominika iz Silosa je mlada žena, ki je imela težave v nosečnosti, poromala na njegov grob in molila v njegovem svetišču. Tam se ji je prikazal sv. Dominik iz Silosa in ji zagotovil, da bo rodila drugega sina. Žena je bila bl. Ivana D’Aza, sin, ki ga je rodila, pa je odrasel v »drugega« sv. Dominika.

 

Upodobitev

Sv. Dominika iz Silosa umetniki upodabljajo kot opata s knjigo in verigami v rokah, ker je mnoge kristjane osvobodil mavrskega ujetništva.

 

Zavetnik

Je zavetnik pastirjev, nosečnic in ujetnikov (zapornikov).

 

Gradiva:

 

Drugi svetniki dneva:

  • bl. Vincencij Romano, duhovnik

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše