Loading dogodki

Sv. Agej je tako imenovani “mali” prerok, a le zato, ker je njegova svetopisemska knjiga zelo kratka. To torej ne pomeni, da je manj svet, kot t. i. “veliki” preroki.

Sv. Agej se je rodil je v Babilonskem izgnanstvu.

 

Iz življenja …

Agej je eden od t. i. malih prerokov, ki s svojimi kratkimi knjigami zaključujejo Sveto pismo Stare Zaveze. Agejeva knjiga ima le dve poglavji.

S prerokovanjem je začel leta 520 pr. Kr. in se zavzemal za vrnitev Judov v Jeruzalem. Po vrnitvi iz izgnanstva je ljudstvo opozarjal, da se znova obnovi tempelj, v katerega bo prišel zaklad vseh rodov. Starejše poslušalce je spomnil na sijaj templja, ki so ga pred 67 leti porušili Babilonci. Napovedal je, da bo novi tempelj to nekdanjo Salomonovo stavbo po »slavi« daleč presegal. Bog je vsem pokornim Agejevim besedam obljubil, da bodo poslej njihove kašče polne žita in da bodo pridelali mnogo vina, fig, granatnih jabolk in oliv.

 

 

Iz Svetega pisma …

GOSPODOVA beseda pa se je zgodila po preroku Ageju, rekoč:

  • (Obnovitev templja) »Tako govori GOSPOD nad vojskami: Premislite v srcu svoje poti. Pojdite v gore, pripeljite lesa in sezidajte hišo, da se je bom veselil in bom proslavljen, govori GOSPOD (Ag 1, 7 –8)
  •  (Slava novega templja) »Slava te poslednje hiše bo večja, kakor je bila slava prve, govori GOSPOD nad vojskami, in na tem kraju bom delil mir, govori GOSPOD nad vojskami.« (Ag 2, 9)
  • (Tempelj prinaša blagoslov) »… Od tega dne bom blagoslavljal!« (Ag 2, 19)

 

Gradiva:

 

 

Drugi svetniki dneva:

  • sv. Adelajda, cesarica
  • bl. Honorat Kozminski, kapucinski redovnik, duhovnik

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše