Loading dogodki

Sv. Anastazija je bila od zgodnjega srednjega veka med najbolj češčenimi svetnicami, zato ne preseneča, da goduje na sam božič.

Njeno ime izhaja iz grške besede anastasis, kar pomeni »vstajenje«.

 

Iz življenja …

Sv. Anastazija se je rodila Rimu v bogati družini. Oče je bil pogan, mati pa kristjanka, po izročilu naj bi bila to sv. Fausta. Ta jo je vzgajala v krščanski veri. Anastazija se je morala proti svoji volji poročili z nekim grobijanom, ki jo je mučil in zapiral. Moč za premagovanje preizkušenj v zakonu je našla pri svojem duhovnem voditelju sv. Krizogonu (goduje 24. novembra), ki jo je v pismih spodbujal in ji dajal nasvete. Ko ji je mož umrl, je zgodaj ovdovela Anastazija posvečala posebno skrb preganjanim kristjanom, zlasti zaprtim po ječah. Z denarjem, ki ga je podedovala, si je od jetniških paznikov kupovala dostop do ječ in skrbela za njihovo duhovno in telesno oskrbo.

Ko so Dioklecijanovi preganjalci prijeli njenega duhovnega voditelja Krizogona, ga je, žal, spremljala do morišča. Tam so prijeli tudi njo in jo pripeljali v Sirmijo, to je v današnji Sremski Mitrovici v Srbiji, kjer so jo vrgli v ječo. Po dolgotrajnem mučenju, ki ga je prestajala brez besed, so jo obsodili na smrt. Poslali so jo na preluknjano ladjo, a se ladja ni potopila. Na koncu so jo sežgali na grmadi. To je bilo okoli leta 304.

 

Upodabljanje

Sv. Anastazijo upodabljajo kot ženo s palmo, križem, mečem, škarjami in posodo z oljem za maziljenje. Pogosto upodabljajo tudi njeno mučeniško smrt – privezano na steber na grmadi.

 

Zavetnica

Je zavetnica mučencev, tkalcev, vdov, eksorcistov; proti glavobolom in pljučnim boleznim.

Cerkve v Sloveniji

Sv. Anastaziji je posvečena podružnična cerkev v župniji Brestovica, v kraju Gornja Brestovica pri Komnu (v koprski škofiji).

 

Gradiva:

 

Drugi svetniki in prazniki dneva:

  • Praznik Jezusovega rojstva, Božič
  • Mihael Nakašima, redovni brat, mučenec
  • Peter Častitljivi, opat

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše