Loading dogodki

Sv. Avguštin je eden izmed največjih pridigarjev in cerkvenih pisateljev vseh časov ter neizprosen borec proti krivoverstvom. Napisal je 113 knjig in 218 pisem.

Ker je s svojim delovanjem odločilno vplival na ves Zahod, velja za enega izmed štirih velikih zahodnih cerkvenih očetov – poleg sv. Ambroža Milanskega, sv. Hieronima in sv. papeža Gregorja Velikega.

 

Iz življenja …

Sv. Avguštin se je rodil leta 354 v severni Afriki v kraju Tagaste, v današnji Alžiriji. Oče je bil pogan, mati Monika pa kristjanka. Imel je še brata in sestro. Bil je zelo nadarjen. Oče je umrl, ko mu je bilo sedemnajst let. V mladosti se je oddaljil od vere in prave poti. Vdajal se je pijančevanju in zabavam, življenju na koruzi in maniheizmu.

Njegova mati je dolga leta molila zanj v trdni veri, da bo uslišana. In bila je! Po njenem prigovarjanju in molitvi ter po pridigah škofa sv. Ambroža Milanskega se je sv. Avguštin pri dvaintridesetih letih spreobrnil in dal krstiti.

Sv. Avguštin je v Izpovedih zapisal:

»Pozno sem te vzljubil, Lepota, večno davna, večno nova, pozno sem te vzljubil! In glej, bil si v meni, in jaz sem bil zunaj, in tam sem te iskal, nelep sem se gnal za lepimi stvarmi, ki si jih ti ustvaril. Z menoj si bil, jaz ne s teboj. Daleč od tebe so me držale stvari, ki sploh ne bi bivale, ko ne bi v tebi bivale. Vabil si in klical – in prebil si mojo gluhoto. Bliskal in žarel si – in pregnal si mojo slepoto. Sladko si mi vzdehtel in vsrkal sem tvoj vonj – po tebi koprnim. Okusil sem te – in sem te lačen in žejen. Dotaknil si se me – in zagorel sem po tvojem miru.«

Po krstu se je odpravil v Afriko, a med potjo je umrla mati. V rojstnem mestu Tagaste je s prijatelji zaživel samostansko življenju, za katerega je pozneje napisal prvo samostansko pravilo zahodne cerkve. Pozneje je postal duhovnik in celo škof v severnoafriškem mestu Hiponu. Umrl je 28. avgusta 430, ko so mesto oblegali Vandali.

 

Molitev sv. Avguština

Velik si, Gospod, in hvale vreden.

Velika je Tvoja moč in Tvoji modrosti ni mere.

In Tebe hoče hvaliti človek, ki je drobec Tvojega stvarstva,

človek, ki nosi s seboj svojo umrljivost,

ki nosi pričevanje svojega greha in

pričevanje, da se ti, Bog, prevzetnim ustavljaš.

In vendar – Tebe hvaliti hoče človek, ki je le drobec Tvojega stvarstva.

Ti nas spodbujaš, da nam je radost Tebe hvaliti,

zakaj k sebi si nas ustvaril in nemirno je naše srce,

dokler ne počije v Tebi. Amen.

 

Upodobitev

 

Umetniki sv. Avguština najpogosteje upodabljajo kot škofa ali učenjaka z ognjenim ali prebodenim srcem, s križem ali knjigo.

 

Zavetnik

Sv. Avguštin je zavetnik teologov, tiskarjev in pivovarjev; priporočajo se mu za dober vid.

 

Cerkve v Sloveniji

Sv. Avguštinu so pri nas posvečene štiri cerkve (1 župnijska, 3 podružnične). Župnijska cerkev je na teritoriju ljubljanske nadškofije v župniji Struge. Podružnične cerkve so: ena na teritoriju koprske škofije v kraju Orehovlje (župnija Miren), dve na teritoriju mariborske nadškofije v kraju Velika Varnica (župnija Sv. Andraž v Halozah – Zgornji Leskovec) ter v kraju Sv. Duh na Ostrem vrhu.

 

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše