Loading dogodki

Sv. Brigita je najbolj češčena svetnica med Irci.

Njej na čast so sezidali celo več cerkev kakor svojemu narodnemu svetniku sv. Patriku.

 

Iz življenja in legend …

O življenju sv. Brigite kroži precej legend. Rodila se je okoli leta 453 v Faughartu, nedaleč od Dundalka (Dublina) na Irskem, kot hči nevernega premožnega veljaka in njegove verne sužnje, katero jo je krstil sam sv. Patrik. Ko je zakonita žena izvedela za moževo prešuštvo, je sužnjo izgnala od hiše. Noseča Brigitina mati je bila prodana druidskemu posestniku, ki ji je zaupal upravljanje svoje mlečne farme.

Brigito je vzgojila v krščanskem duhu. V otroštvu je poslušala pridige sv. Patrika in to ji je pustilo neizbrisen pečat. Kasneje je Brigita poiskala svojega očeta. Osvobodil jo je suženjstva, ko je videl njena dobra dela, prežeta s čudeži. Čudežev, ki jih pripisujejo sv. Brigiti, je nešteto. Svoje življenje je posvetila revnim in pomoči potrebnim.

Potem ko je njen oče sprejel krščanstvo, je okrog leta 470 s škofovskim dovoljenjem zgradila pod hrastom v Kildari svojo prvo kapelico. Kmalu so se ji pridružila tudi druga dekleta, zato je ustanovila ženski samostan; kasneje tudi moškega.

K njej so prihajale množice vernikov. Vabili so jo tudi v druge kraje, tako da je potovala po vsej Irski in postavila številne samostane po tem otoku. Tako je nadaljevala delo evangelizacije, ki ga je začel škof sv. Patrik. Bila je vodja moškega in ženskega samostana v Kildari, to je 60 km jugozahodno od Dublina.

Tu je umrla 1. februarja leta 523, stara 70 let.

 

Upodobitve

Umetniki jo najpogosteje upodabljajo kot opatinjo s svečo v roki. Ob njenih nogah je včasih kravica.

 

Zavetnica

Sv. Brigita je zavetnica Irske, pesnikov, kovačev, mlekarjev; domačih živali, otrok in porodnic; je priprošnjica proti nesrečam in preganjanjem.

 

Cerkve v Sloveniji

Sv. Brigiti Irski je pri nas posvečena ena podružnična cerkev, in sicer v koprski škofiji  na sv. Bridi (Kolomban) v župniji Ankaran.

 

Gradiva:

 

 

Drugi godovi:

  • Alojzij Variara, salezijanec, duhovnik
  • Henrik Morse, duhovnik, redovnik, mučenec
  • Marija Ana Vaillot in Odilija Baumgarten, redovnici, mučenki

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše