Loading dogodki

Sveti Tomaž Becket je bil nadškof škofije v Canterburyju in mučenec. Že tri leta po smrti je bil uradno razglašen za svetnika. Kmalu po njegovi smrti so v Angliji romanja na njegov grob postala tako množična kot romanja na Jakobov grob v Santiago de Compostela.

 

Iz življenja …

Rojen je bil leta 1118 v Londonu. Pravo je študiral na različnih šolah. Postal je arhidiakon v Oxfordu, Parizu, Bologni in Canterburyju. Leta 1155 je postal kancler mladega angleškega kralja Henrika II. in s tem zelo vpliven človek v Angliji. Tomaž je bil kralju vseskozi naklonjen, tudi na škodo Cerkve. Kralj je želel svojega prijatelja in sodelavca povišati. Tako je Tomaž postal leta 1162 canterburyjski škof. Tomaž je kralja obvestil: »Naše dosedanje veliko prijateljstvo se bo spremenilo v veliko sovraštvo. Vem, da boste od mene kot nadškofa zahtevali tudi tisto, česar v imenu vesti ne bom mogel storiti. Že doslej ste si prisvojili številne cerkvene pravice.« To je bilo neke vrste »spreobrnjenje« v njegovem življenju, zaradi česar je moral za šest let v izgnanstvo v Francijo.

Po njegovi vrnitvi je sicer prišlo do formalne sprave, a kraljevi možje so ga 29. decembra 1170 v stolnici ubili z mečem.

Papež Aleksander III. je sv. Tomaža Becketa razglasil za svetnika že tri leta po smrti. In kralj Henrik II. se je mu je moral pokloniti.

 

Zavetnik

Sveti Tomaž Becket je zavetnik klerikov.

 

Upodobitve

Upodabljajo ga kot nadškofa s palijem in knjigo, palmo mučeništva, mečem, modelom cerkve, škofovsko palico.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše