Loading dogodki

Sv. Valentin je danes zelo “popularen” svetnik, kot »zavetnik zaljubljenih«. Običaj praznovanja valentinovega dne je razširjen še zlasti v anglosaksonskih deželah.

Sv. Valentin je pri nas znan kot vremenski svetnik:

Sv. Valentin ima ključe od korenin.

Iz življenja …

Sv. Valentin (Zdravko) je bil rimski duhovnik, ki je živel v 3. stoletju, v času vladarja cesarja Klavdija II., s katerim naj bi prijateljeval. Ozdravil naj bi mrtvoudno deklico, vrnil vid slepi poganski deklici.

Večji uspeh je dosegel pri pokristjanjevanju rimskih poganov, celo med najvišjimi cesarjevimi uradniki. Leta 269 so ga obtožili, obsodili, mučili in obglavili. Kmalu po njegovi mučeniški smrti so njemu v čast v Rimu postavili baziliko.

Po eni izmed legend je Valentin oboževal vrtnice, dišeče rože, jih poklanjal zaročencem, in jim na ta način zaželel srečno zakonsko zvezo.

 

Zavetnik

Sv. Valentin je zavetnik zaljubljenih, mladine, popotnikov, za dober zakon; priporočajo se mu pri očesnih boleznih, kugi, epilepsiji in drugih potrebah.

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je sv. Valentinu posvečenih šest cerkva (1 župnijska in 5 podružničnih).

Župnijska cerkev sv. Valentina je v Žusmu, ki je na teritoriju celjske škofije.

Podružnične cerkve sv. Valentina so: v župnijah Javorje nad Škofjo Loko (kraj Jarčje Brdo), Leskovec pri Krškem (kraj Straža), Moravče (kraj Limbarska gora), Mozirje (kraj Savinjski gaj) ter v župniji Krka (kraj Laze), a slednja cerkev je posvečena tudi Ignaciju Lojolskemu.

Gradivo:

Sv. Valentin (v hr.) – 2:28 min: https://www.youtube.com/watch?v=-tYFeova1Jk

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše