Loading dogodki

 

Na veliko soboto se mudimo pri Jezusovem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek, in premišljujemo njegovo trpljenje in smrt.

 

Naš Gospod na križu ni imel ničesar … Bil je na križu, ki ga je dal Pilat. Žeblje in krono so dali vojaki. Bil je gol, in ko je umrl, so odstranili križ, žeblje in krono. Zavili so ga v mrtvaški prt, ki ga je darovalo prijazno srce, in pokopali v grobnico, ki ni bila njegova. Pa bi bil Jezus lahko umrl kot kralj in vstal od mrtvih kot kralj. Izbral si je uboštvo, ker je v svoji neskončni vednosti in modrosti vedel, da je le z uboštvom mogoče doseči Boga, osvojiti njegovo srce ter prinesti ljubezen na zemljo. Tišina. Bodite sami z njim v svojem srcu. Naša Gospa je bila tiho, celo ob križu. (sv. mati Terezija)

 

Na veliko soboto zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki blagoslovijo svoje domove. Na velikonočnem ognju gospodinje pripravljajo velikonočne dobrote. Po stari navadi nesemo ta dan k blagoslovu velikonočna jedila.

Šele zvečer pri velikonočni vigiliji nas prevzame velikonočno veselje, pri kateri imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa in krstno bogoslužje oziroma obnovitev krstnih obljub. Pri sv. maši beremo večje število svetopisemskih besedil, ki imajo globok pomen za odrešenjsko zgodovino.

 

Gradivo:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše