Loading dogodki

Na vprašanje o svojih prihodnjih načrtih je Carlo Acutis, ki je umrl 12. oktobra 2006 pri 15 letih zaradi levkemije, odgovoril: »Vedno biti združen z Jezusom – to je moj življenjski načrt«.  

 

Iz življenja …

Bl. Carlo Acutis se je rodil leta 1991 v Londonu, kjer so delali njegovi starši, potem pa se je družina vrnila v Italijo.  Bil je običajen fant, vesel, miren, iskren, rad je pomagal drugim in se družil, imel je prijatelje. Izredno nadarjen je bil za delo z računalniki. Rad je programiral in tehnološko znanje uporabljal za širjenje lepega sporočila naše vere.

Odkar je prejel prvo sveto obhajilo, se je vsak dan udeležil svete maše in veliko premolil. K spovedi je hodil tedensko. Popolnoma ga je prevzela ljubezen do Boga in svete evharistije. Eden od njegovih največjih informatičnih podvigov je bil povezan prav s slednjim: katalogizacija ehvarističnih čudežev iz vsega sveta. Projekt je začel pri 11. letih. Tedaj je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži, ki so priznani od Cerkve. Po dveh letih in pol je končal s projektom. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev in ustvariti spletno stran o evharističnih čudežih iz vsega sveta.

Zaradi njegove neverjetne velikodušnosti so ga zanimali vsi ljudje: neznanci, invalidi, otroci, berači … Biti blizu Carla je pomenilo biti blizu izvira sveže vode.

Bil je in ostaja vzor zlasti mladim, ki se sprašujejo, ali je sploh mogoče biti hkrati svet, normalen in edinstven. »Vsi ljudje so rojeni kot izvirniki«, je rekel Carlo, »a mnogi umrejo kot kopije«. Carlo je želel umreti kot original. To je zanj pomenilo, da ga vodi Kristus, na katerega je bil vedno osredotočen.

Papež Frančišek ga je 10. oktobra 2020 razglasil za blaženega. Poudaril je, da nam je Carlo lahko zgled tudi v tem, kako splet in tehnologijo uporabiti za dobre namene.

 

Atributi

Njegovi najpogostejši atriburi so prenosnik, rožni venec in Najsvetejše.

 

Zavetnik

Bl. Carlo Acutis je zavetnik mladih in računalniških programerjev.

Svetnik Oratorja 2021

Snovalci Oratorija so se odločili, da otroke leta 2021 navdihuje prav Carlo Acutis.

»Vsi ljudje so rojeni kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije.«

»Moj življenjski program je biti vedno blizu Jezusu.«

»Svetost ni v dodajanju, temveč odvzemanju: manj prostora zame in več za Boga.«

»Če bi ljudje vedeli, kaj je večnost, bi naredili vse, da spremenijo svoje življenje.«

(Carlo Acutis)

Gradiva:

Spoznaj Carla Acutisa (v slov. in ang.) – 3:05 min: https://www.youtube.com/watch?v=e_pUNA9W8Cc

  • Antonia Acutis: “Carlo je bil božji vplivnež” (1. del)

 

  • Antonia Acutis: “Imamo nov Carlov čudež, ki se je zgodil po beatifikaciji!” (2. del)

 

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše