Loading dogodki

Fra Angelico ali Beato Angelico je bil redovnik, ki evangelija ni oznanjal s pridigami ali spisi, ampak s slikarskim čopičem. Ker je slikal angelsko, so ga imenovali Fra Angelico. 

 

Iz življenja …

Fra Angelico se je rodil okoli leta 1395 v malem kraju blizu Firenc v Italiji. Pri krstu so mu dali ime Guido di Pietro.

 

Pri osemnajstih letih je skupaj s svojim starejšim bratom vstopil v dominikanski red kot brat in dobil  redovno ime Fra Giovanni da Fiesole (brat Janez iz Fiesole).

Potopil se je v premišljevanje evangelija in poslej bo upodabljal samo verske prizore, za katere je dobil navdih iz evangelija, iz bogoslužja in iz svetniških zgodb.

Sprva je slikal na rokopise. Ko pa so njegovi sobratje videli njegove čudovite slike, so rekli, da »slika angelsko«, in zaradi česar se ga je prijel vzdevek »Fra Angelico«. Pred slikanjem je vedno molil in prosil Boga, naj vodi njegovo roko in mu pomaga ustvariti sliko, ki bi spodbudila ljudi bližje k Bogu. Slikal je svete podobe in angele. Postal je zelo znan, tako da so ga leta 1445 poklicali celo v Rim, da bi slikal v baziliki sv. Petra in po drugih kapelah.

 

Njegova dela najdemo v muzejih in cerkvah ter cerkvenih stavbah po vsem svetu. Je namreč največji slikar zgodnje renesanse, z zelo redkim in popolnim slikarskim talentom.

 

Umrl je 18. februarja leta 1455 v Rimu.

Zaradi njegove globoke religioznosti, ki odseva iz njegovih del, so fra (brat) pred imenom kmalu spremenil v beato (blaženi) in se s tem imenom kot veliki slikar zapisal v zgodovini, uradno pa ga je za blaženega razglasil šele sv. papež Janez Pavel II. (leta 1982), dve leti kasneje pa za zavetnika katoliških umetnikov.

Njegovo življenje lepo kaže, kako smo vsi poklicani, da svoje talente uporabimo za služenje drugim in v slavo Bogu.

 

Gradivo:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše