Loading dogodki

Sv. Agato so mučili z žerjavico, ji odrezali prsi in jih vrgli v ogenj …

 

Iz življenja …

Sv. Agata je živela v Kataniji na Siciliji v 3. stoletju v bogati družini. Znana je bila po svoji lepoti, krepostnem življenju ter po svoji predanosti Odrešeniku Jezusu. Že kot deklica je naredila zaobljubo deviškosti.

Njena lepota je privabljala številne snubce. Vanjo se je zagledal tudi poganski upravitelj Sicilije Kvintijan, a ga je zavrnila. Zato se ji je maščeval tako, da jo je odpeljal v bordel; morda ta podrobnost skriva zgodovinsko dejstvo, da device v rimskem cesarstvu niso smeli usmrtiti – četudi zaradi krščanske vere. Ker se ni odrekla svoji veri, so jo kruto mučili. Med drugim je bila podvržena mučenju z žerjavico, odrezali so ji njene deviške prsi in jih vrgli v ogenj. Zaradi tega je postala zavetnica vseh žensk, ki trpijo za rakom na prsih.

Umrla je mučeniške smrti med preganjanjem kristjanov v času rimskega cesarja Decija, nekega 5. februarja, verjetno leta 251, v Kataniji. Njeno češčenje se je razširilo po vsej Cerkvi; njeno ime je v rimskem kanonu.

 

Upodobitve

Umetniki pogosto upodabljajo njeno mučenje, zlasti rezanje prsi; včasih jih drži na pladnju. V rokah drži palmo mučeništva, včasih jo obdajo orodja njenega mučenja ob njej (škarje, klešče …).

 

Zavetnica

Sv. Agata je zavetnica dojilj, medicinskih sester, tkalcev, pastiric, zvonarjev, zlatarjev, rudarjev in lačnih ljudi; priprošnjica proti raku na prsih in vnetjih; proti nevihtam, potresom, ognju, različnim nesrečam …

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je sv. Agati posvečena podružnična pokopališka cerkev v Dolskem, ki spada v župnijo Sv. Helena-Dolsko (ljubljanska nadškofija).

Molimo

Vsemogočni Bog,
naj nam sveta Agata
izprosi tvojo pomoč,
saj ti je vedno ugajala

zaradi posvečene čistosti
in pogumnega mučeništva. Amen.

 

Gradiva:

 

 

Drugi svetniki dneva:

  • Adelajda, redovnica
  • Hildegarda (Liharda), kneginja
  • Ingenuin in Albuin (Albin), škofa

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše