Loading dogodki

Papež Frančišek je Angelo Folinjsko leta 2013 razglasil za svetnico.

Pravijo ji »učiteljica teologov«, »mistikinja krščanske ljubezni«.

 

Njena izjava:

»Samo molitev osvetljuje in razsvetljuje dušo, jo krepi in preobraža ter jo dviguje k Bogu.«

 

Iz življenja …

Prvi del Angelinega življenja zagotovo ni bilo življenje goreče Gospodove učenke.

Rodila se je leta 1248 v Folignu v Umbriji v bogati družini. Oče je kmalu umrl, mati pa jo je vzgaja precej površno. Poročila se je pri dvajsetih letih. Do skoraj štiridesetega leta je »živela divje, prešuštno in bogokletno«, kot je sama zapisala. Ko se je vedno bolj zavedala svojega grešnega življenja in se na koncu ni več upala vsega izpovedati, se je v molitvi obrnila na sv. Frančiška Asiškega in s pomočjo duhovnega voditelja p. Arnalda, doživela spreobrnjenje.

Kmalu nato je kot Božjo voljo sprejemala smrt svojega moža, otrok in matere.

Potem je prodala svoje posestvo ter vse imetje razdelila revežem, sama pa je živela v revščini in pokori. Leta 1291 se je pridružila tretjemu redu sv. Frančiška in zbirala podobno misleče ljudi v svoji skupnosti oz. »cenacolu« k molitvi in pogovoru o veri ter k načrtovanju dobrodelnih dejavnosti, kajti Angela je požrtvovalno skrbela za uboge, še zlasti za gobavce. Od tedaj naprej je sv. Angela prestajala bolezni in duševne bolečine. Deležna je bila številnih mističnih doživetij in smela biti večkrat čisto v Božji bližini, kot je zapisal p. Arnold. Pogosto je imela prikazni Križanega, ki ji je kazal svoje rane in ji razodeval, kaj vse je pretrpel iz ljubezni do nje. Dvanajst let pred smrtjo ni zaužila nobene jedi razen evharistije. Umrla je kot največji mistik svojega časa 4. januarja 1309 v Folignu.

 

Upodobitve

Upodabljajo jo kot tretjerednico sv. Frančiška z vklenjenem hudičem na verigi. Upodabljajo jo tudi, kako prejema obhajilo iz Jezusovih rok, kot spokornico z orodji Kristusovega mučenja.

 

Zavetnica

Sv. Angela Folinjska je zavetnica vdov in priprošnjica vsem, ki se hočejo rešiti sužnosti greha (proti spolnim skušnjavam), proti smrti otrok.

 

Gradiva:

 

Drugi svetniki dneva:

  • Elizabeta Anna Bayley Seton, redovnica, vzgojiteljica
  • Emanuel Gonzales Garcia, škof, ustanovitelj

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše