Loading dogodki

Bil je učenec sv. Bernardina Sienskega in odličen pridigar.

 

Iz življenja …

Rodil se je leta 1394 kot najmlajši izmed osemnajstih otrok v italijanski pokrajini Marke, v kraju Monteprandone. Pri krstu so mu dali ime Dominik. V Perugi je študiral pravo, kjer se je lahko srečal s sv. Janezom Kapistranom.

Potem ga je pot vodila v Assisi, do Porcijunkule, kjer je leta 1415 vstopil v noviciat reda manjših bratov, in kjer je dobil redovno ime Jakob. Po končanem študiju teologije je bil posvečen v duhovnika. Spal je tri ure na dan. Živel je tako ostro in spokorno, da ga je celo njegov učitelj sv. Bernardin Sienski opominjal k večji zmernosti. Veliko je bral in študiral.

Izkazal se je kot dober pridigar, zato je neutrudno potoval po italijanskih deželan in oznanjal. Sčasoma se je področje njegove dejavnosti razširilo tudi na druge evropske dežele. Bil je pridigar spokornosti, velik prijatelj in zagovornik ubogih. Prizadeval si je za ustanovitev posojilnic, s katerimi so pomagali revnim in jih tako rešili oderuških obresti raznih »bančnikov«.

Leta 1456 je pomagal sv. Janezu Kapistranu v obrambi Beograda pred Turki. Papeži so mu zaupali službe apostolskega nuncija in generalnega vizitatorja. Spodbujal je prenovo reda manjših bratov k bolj zavzetemu življenju v duhu sv. Frančiška.

Umrl je 28. novembra leta 1476 v Neaplju, njegov grob pa je v cerkvi sv. Marije Nove v Neaplju.

 

Molimo

O Bog, ti hočeš, da bi se duše zveličale in grešniki vrnili na pot kreposti.

Sv. Jakoba iz Marke si napravil za odličnega oznanjevalca evangelija.

Po njegovi priprošnji naj dosežemo odpuščanje grehov in večno zveličanje.

Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo kot frančiškana s knjigo in kelihom.

 

Gradiva:

 

 

Foto: zajem zaslona

Pripravila: dr. Brigita R. Perše