Loading dogodki

8. januarja goduje sveti Severin, ki je zavetnik vinogradnikov in vinskih trt.

Severinu pravimo “noriški apostol”. Na naša tla je prišel sredi 5. stoletja. Bil je avtoriteta, ki so jo vsi spoštovali: pravi duhovni in politični vodja dežele. Nanj so se obračali tako škofje kot posvetni vladarji.

 

Iz življenja …

V 5. stoletju so Germanska ljudstva k nam v Norik vdirala s severa in plenila, tako da so tukajšnji prebivalci bežali na vzpetine ali pa v Italijo.

Sredi 5. stoletja je k nam v Norik prišel sv. Severin, ki se je rodil okoli leta 410, najverjetneje v Južni Italiji v premožnejši družini. Vzdolž Donave je začel oznanjati evangelij predvsem z dobrodelnostjo. Za revno in lačno ljudstvo je zbiral sredstva, obenem pa posegal na vsa področja življenja, saj je bil avtoriteta, ki so jo vsi spoštovali. Čeprav ni hotel prevzeti nobene cerkvene ali javne službe, je bil pravi duhovni in politični vodja dežele. Nanj so se obračali tako škofje kot posvetni vladarji.

Sam pa je bil ves čas velik asket, ki je pogosto molil, se postil in delal pokoro. Ustanovil je več samostanov: v Faviani, Lorchu in Passauu. Tik pred smrtjo je menihom naročil, naj neprenehoma molijo in zaupajo v molitev; naj bo njihovo življenje v skladu z njihovim poklicem.

Umrl je 8. januarja 482 v kraju Favianis (Mautern an der Donau) v Avstriji.

 

Upodobitve

Sv. Severina umetniki najpogosteje upodabljajo kot romarja s palico ali kot meniha oziroma opata s knjigo in opatovsko palico, včasih pa tudi z modelom cerkve in križem v roki oz. kako z dvignjenim prstom pridiga ljudstvu.

 

Zavetnik

Sv. Severin je zavetnik Bavarske, vinogradnikov, vinskih trt, tkalcev platna, ujetnikov …

 

Drugi svetniki dneva:

  • Sv. Lovrenc Giustiniani, prvi beneški patriarh

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše