Loading dogodki

Sv. Vincencij iz Saragoze, diakon in mučenec v času cesarja Dioklecijana, je zavetnik vinogradov in vinogradnikov. Ta dan v vinogradih začne z rezjo vinske trte. 

Pregovori

Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti.

Če na sv. Vincencija od strehe kaplja, bo obilo vina.   

Vrabci imajo na Vincencijevo zaroko, na Balantovo (Valentinovo, 14. febr.) pa poroko.

 

 

Iz življenja …

Sv. Vincencij iz Saragoze je najbolj znan španski mučenec. Pod vodstvom tamkajšnjega Valerija, škofa v Saragozi je v svetih znanostih močno napredoval. Posvečen je bil v diakona. Ker je bil izvrsten pridigar, je smel razlagati Božjo besedo po škofiji – škof je imel namreč govorno napako. Upravljal je tudi z materialnimi sredstvi škofije in skrbel za revne, kar je bila včasih pač služba diakonov.

Ko se je v začetku 4. stoletja začelo preganjanje kristjanov, so oba okoli leta 304 zgrabili in odvlekli v Valencio, kjer so ju dolgo zadržali v zaporu. Vztrajno sta se upirala vsem poskusom, da bi ju odvrnili od krščanstva. Vincencij je v imenu škofa govoril tako prepričljivo in spretno, so ga dali mučiti, škofa Valerija pa izgnali v Galijo, kjer je tudi umrl.

Vincencij je umrl mučeniške smrti; križali so ga, pekli na ražnju, bičali …, vendar ga niso mogli s tem odvrniti od vere … Na koncu je podvrgel bolečinam in umrl mučeniške smrti. Njegovo truplo so hoteli dati pticam ujedam, a so ga ubranili krokarji. Zato so nanj navezali mlinski kamen in ga potopili v morje, a ga je kmalu naplavilo na obalo, tako da so ga imeli kristjani priložnost vzeti. Pokopala ga je pobožna vdova.

 

Zavetnik

Je zavetnik vinogradnikov, steklarjev, mornarjev …, pa tudi Valencije, Zaragoze in Portugalske.

 

Upodobitve

Upodabljajo ga kot mladega diakona s palmo, knjigo, križem ali grozdom. Včasih je ob njem mlinski kamen, raženj ali krokar.

 

 

Gradiva:

Drugi svetniki dneva:

  • Sv. Anastazij, mučenec
  • Gl. Lavra Vicuna, devica
  • Gl. Remigij del Papiol, redovnik, mučenec (blaženi 2015)
  • Sv. Teodolinda, kraljica

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše