Loading dogodki

Ko je Ana M. Adorni , vzorna žena in mati ovdovela, se je posvetila pomoči zapornicam in ženam v težavah. V ta namen je ustanovila kar dve redovni ustanovi.

 

Iz življenja …

Anna Maria Adorni se je rodila 19. junija 1805 v Fivizzanu. Mati jo je zaradi njene nenehne molitve klicala »živi rožni venec«. Pri petnajstih letih je izgubila očeta in se nato z materjo preselila v Parmo; že v tem obdobju je želela postati redovnica, a je tega ni storila zaradi spoštovanja matere, ki je potrebovala njeno pomoč. Leta 1826 se je poročila z Antonijem Domenico Bottijem in v zakonu se jima je rodilo šest otrok; pet jih je umrlo že v otroštvu, edini preživeli pa je kasneje postal benediktinec.

Ko je Anna Maria pri 39-ih letih ovdovela, se je posvetila Gospodu v apostolatu za rehabilitacijo zapornic. Mnoge zapornice namreč po prestani zaporni kazni niso imele možnosti, da bi se vrnile na pravo pot, saj niso imele hrane, strehe nad glavo in pomoči. Zato je Anna Maria s pomočjo nekaterih žensk najela hiše, v katerih so sprejele izpuščene zapornice, ter jim pomagale, da ne bi ponovno padle v kriminal in pregreho. Tako se je rodil inštitut Dobrega pastirja.

Pozneje je Anna Maria, skupaj s prvimi osmimi somišljenicami ustanovila še Kongregacijo Služabnic Brezmadežne Marije. Skupini zapornic so se pridružila še druga rizična mlada dekleta, sirote brez staršev …

Leta 1892 se je poslabšalo njeno zdravje in jo za kratek čas celo priklenilo na posteljo. Umrla je leta 1893.

3. oktobra 2010 je v katedrali v italijanskem mestu Parma potekala njena beatifikacija.

 

Gradiva:

 

Drugi svetniki dneva:

  • Bl. Rozalija Rendu
  • Sv. Rihard, kralj
  • Bl. Pij IX., papež

 

Povzela: dr. Brigita R. Perše