Loading dogodki

Sv. Kozma in Damijan sta zavetnika zdravnikov in lekarnarjev. Poleg sv. Roka in sv. Boštjana sta bila češčena tudi kot pomočnika proti kugi.

 

Iz življenja …

Sv. Kozma in Damijan sta bila najmlajša brata dvojčka iz bogate krščanske družine, ki sta na začetku 4. stoletja delovala v Siriji kot ugledna zdravnika. Nad bolniki sta vselej naredila znamenje križa, molila in se odpovedala kakršnemukoli honorarju. Pa ne zato, ker bi bila sveta brata slaba zdravnika.

Staro izročilo pravi, kakšna mojstra sta bila! Nekoč sta zdravila moškega z bolno nogo. Medtem ko je on spal, sta mu brata odrezala razjedeno nogo in vstavila nogo ravnokar umrlega črnca. Ko se je bolnik prebudil, je bi presenečen – eno nogo je imel belo, drugo pa črno, a obe zdravi!

Pogosto sta zdravila tudi s pomočjo Božjih čudežev in ob zdravljenju poganske bolnike spreobračala h krščanstvu. Na paciente nista gledala kot na številke, ampak vedno kot na ljudi z nesmrtno dušo, ki jo je treba nujno rešiti, še bolj kot telo.

Državni upravitelj Lizija je zato dal oba brata ujeti in zaslišati. Ko sta pogumno priznala, da sta kristjana, so ju grobo mučili in po strogem zaporu obglavili.

 

Upodobitve

Umetniki ju upodabljajo kot zdravnika v dolgi vzhodnjaški obleki z medicinskimi instrumenti. Pogosto upodabljajo omenjeni čudež presaditve noge.

 

Zavetnika

Sta zavetnika bolnikov, zdravnikov in lekarnarjev, kirurgov, zobozdravnikov, živinozdravnikov, medicinskih fakultet, zdravstvenih šol. Poleg sv. Roka in sv. Boštjana sta bila češčena kot pomočnika proti kugi.

Na današnji praznik sv. Kozma in Damijana želimo vsem zdravstvenim sodelavcem in tistim, ki strežete bolnikom, blagoslovljen dan.

Da bi še naprej svoje poslanstvo izpolnjevali iz zgleda in priprošnje sv. Kozma in Damijana!

Dodajamo nekaj utrinkov v PPS obliki iz življenja sv. Kozma in Damijana (PPS).

Cerkve v Sloveniji

Sv. Kozmi in Damijanu so v Sloveniji posvečene tri župnijske cerkve (Koštabona, Krka, Kuzma v Prekmurju) in 6 podružničnih cerkva, kot je razvidno iz spodnje tabele.

PODRUŽNIČNE CERKVE posvečene sv. Kozmi in Damijanu:

Št. ŽUPNIJA (škofija) NASELJE s cerkvijo
1. Črniče (KP škofija) Malovše
2. Ilirska Bistrica   (KP škofija) Velika Bukovica
3. Podnanos (KP škofija) Podbrje
4. Stopiče (NM škofija) Dolž
5. Šentjernej (NM škofija) Gorenje Gradišče
6. Prevalje (MB nadškofija) Stražišče

Gradiva:

Sv. Kozma in Damijan (v ang.) – 1:58 min: https://www.youtube.com/watch?v=nI7A3MeOMW8

 

Sv. Kozma in Damijan (v hr.) – 2:16 min: https://www.youtube.com/watch?v=TQLqT8WmgrI

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše